Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fria skolvalet ökar klyftorna mellan skolor

I en VLT-krönika 2009 dristade jag mig till att peka på bland annat amerikansk skolforskning som ganska entydigt visade på att friskolor, hur bra den enskilda skolan än må vara, hade negativa system-effekter.

Annons

I klartext: friskolor tenderar att sortera barn och det gör att skol- resultaten generellt sett sjunker.

I USA hade man sett att om 50 procent eller mer av eleverna kom från studiesvaga hem så sjönk resultaten för alla utan att på något sätt kompenseras av att de bra blev bättre. Detta påstående kritiserades hårt av lokala friskoleanhängare. Det är dock intressant att se att de synpunkterna på friskolesystemets effekter nu delas av en tämlig enig forskar- och expertkår i Sverige. Några exempel nedan.

”Vissa skolor har blivit förlorare i skolvalslotteriet. Avståndet mellan den bästa och sämsta skolan har fördubblats i naturvetenskap och tredubblats i läsning under 2000-talet”, säger Anders Jakobsson, professor vid Malmö högskola.

”Många skolor har förlorat de mest ambitiösa eleverna på grund av skolvalet. Tidigare var det små skillnader mellan svenska skolor, med en hög lägstanivå på eleverna.

Nu ökar skillnaderna i resultat. Vi har tappat det ideal som fanns i den svenska skolan.

Nu måste vi fråga oss vad vi kan göra för att motverka sorteringen och kompensera för bristerna i systemet”, säger Magnus Oskarsson, lektor vi Mittuniversitetet och projektledare för PISA i Sverige.

”Alla elever tappar i Sverige, men de lågpresterande tappar mest. I läsförståelse och naturvetenskap ökar klyftorna mellan eleverna, och även mellan olika skolor, fast inte i matematik”, säger Sverker Härd, enhetschef på Skolverket.

Enligt undersökningar i EU har Finland den minst segregerade skolan medan Sverige numera ligger på toppfemlistan i Europa. I Finland går mindre än 2 procent av eleverna i friskolor och vinstdrivande sådana är, precis som i USA, Holland, Norge, Danmark med flera länder, otänkbara.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons