Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskis och svettis: Det finns en tydlig koppling mellan fysisk aktivitet under barndomen och i vuxen ålder

Annons

Svenska barn rör på sig alldeles för lite. Enligt Statens Folkhälsoinstitut finns det en tydlig koppling mellan att vara fysiskt aktiv under uppväxten och i vuxen ålder. Barn som rör på sig blir starkare och friskare. Dessutom ökar deras koncentrations-förmåga och sömnen blir bättre.

Friskis och svettis årsstämma 2012 är avstampet för vår nya satsning Alla barnen. Alla barn måste få chansen att uppleva rörelseglädje. Målet är att nå samtliga barn i Sverige upp till 10 års ålder. Bara här i Västmanlands län handlar det om 29 906 barn.

Barn tillbringar mycket av sin tid i förskolan och skolan och mycket kan göras där. Vi har därför skrivit ett öppet brev till utbildningsminister Jan Björklund med tre konkreta förslag:

1. Lyft in rörelse som pedagogiskt verktyg på lärarutbildningarna. Det skulle ge lärarna kunskap om hur enkelt det är att inspirera barnen till aktivitet.

2. Ge rörelse en tydlig plats i läroplanen. Fysisk rörelse måste bli ett naturligt verktyg i pedagogiken, och inte bara begränsas till idrottsämnet.

3. Inrätta en rörelseplan på varje förskola och skola. Då kan förskole- och skol-ledningar bli bättre på att ha med rörelse i den dagliga verksamheten – inte bara på utflykter eller idrottslektioner.

Vi tycker dock inte att engagemanget ska begränsas till de här förslagen. Alla kan göra något för att få fler barn att uppleva rörelseglädje. Till exempel kan politikerna här i Västmanlands län verka för att det finns lekplatser och andra aktivitetsytor som lockar till rörelse. Personalen i förskolor och skolor kan be sina chefer om att få gå en utbildning i rörelse för barn, exempelvis Friskis och svettis Mini-röris för förskolebarn eller Röris för barn mellan sex och nio år. Föräldrar kan träna och vara goda förebilder. Idrottsföreningar kan kontakta förskolor och skolor och erbjuda barnen att prova på deras aktiviteter.

Ju tidigare barn får möjlighet att uppleva rörelseglädje, desto större är chanserna att etablera en aktiv livsstil som vuxen. Vi är övertygade om att det är bra både för den egna hälsan och för den samlade hälsan hos framtida generationer.

Sverige har allt att vinna på att barn rör på sig mer än vad de gör i dag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons