Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolornas ansvar för höjd skolkvalitet

Annons

Den svenska skolan har stora problem. Elevernas kunskaper försämras och kvalitetsskillnaderna mellan skolorna är stora, vilket innebär att vissa elever får chansen och andra lämnas därhän.

Just nu befinner sig många av landets niondeklassare i valet och kvalet om vilken gymnasieskola de ska välja. Många skolor lockar med en fantastisk utbildning och lysande framtidsutsikter. Men alla skolor kommer inte att hålla vad de lovar.

Den politiska debatten om skolan handlar alltför ofta om att försöka lägga ansvaret på andra i stället för att hitta konstruktiva lösningar på problemen. Vi i Stiftelsen Stadsmissionen Skola vill därför erbjuda ett annat perspektiv.

Det är vi som driver skolor som måste axla skolans utmaningar. Ansvaret är särskilt stort för oss som driver friskolor, eftersom vi sökt förtroendet att med skattemedel erbjuda utbildning till unga.

Förra året tog vi över sex av den konkursade John Bauerkoncernens gymnasieskolor i Mälardalen. Skolorna var i huvudsak väl fungerande. Det var deras ägare som inte höll måttet.

En av de skolor som vi tog över var JB Gymnasiet i Västerås som fått det nya namnet Grillska gymnasiet Västerås. Nu vill vi, som huvudman för Sveriges största idéburna gymnasieskola utan vinstsyfte, visa hur den svenska gymnasieskolan kan bli bättre.

Steg för steg kommer vi tillämpa den filosofi om kvalitet och medmänsklighet, som följt oss i den skolverksamhet som Stiftelsen Stadsmissionen Skola drivit i över 150 år.

Vi börjar med att investera i skolbibliotek och pedagogisk utrustning. Likaså stärker vi elevhälsoarbetet.

En pedagogisk utveckling av El- och energiprogrammet (IT) inleder en successiv satsning på varje program. Nyutnämnda förstelärare sätter fokus på elevernas studieresultat genom att utveckla den personliga återkoppling varje elev ska få.

För att stärka elev-inflytandet har en central utvecklingsgrupp med elevrepresentanter från alla skolor tillsatts.

För oss handlar arbetet i skolan om mer än kunskapsförmedling. Det är lika viktigt att förse varje elev med demokratiskt förankrade värderingar och en solid bas i civilsamhället. På så sätt rustas eleverna att klara vuxenlivet.

Förutom skola driver Stadsmissionen en rad sociala verksamheter för människor i hemlöshet och annan utsatthet. I dessa verksamheter ser vi varje dag vad som händer om skolan inte klarar sin uppgift. För oss är det en sporre att bli bättre, men också en påminnelse om vad som krävs av skolan.

Vi kommer att ägna all vår kraft till att ge varje elev den mest kvalitativa utbildningen som går att uppnå, men vill att ni ska hålla oss ansvariga om vi inte når våra mål. Håll alla skolaktörer ansvariga, såväl kommunala som privata och ideella.

Det är bara genom hårt arbete som skolan kan lyckas. Nu gör vi vår del.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons