Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fristående förskolor handlar om frihet

Annons

Vänsterpartisten Kent Persson går i VLT (18/5) till storms mot riksdagens beslut att underlätta starten för fristående förskolor och fritidshem.

Friskolor fyller en viktig funktion som komplement och konkurrent till kommunala skolor. De bidrar till att skapa en mångfald som ökar möjligheten för varje elev att hitta en skola som passar just honom eller henne.

Det har också tidigare funnits förslag för hur villkoren för fristående förskolor kan stärkas. Skollagskommittén föreslog 2003 regler för detta.

Det riksdagsbeslut som vi drivit igenom ger fristående förskolor och fritidshem etableringsfrihet. Samtidigt skärper vi tillsynen genom att Skolverket får ett tydligare uppdrag att följa upp alla och utdöma vite. De som inte fungerar ska förlora tillståndet. Det är viktigt att Skolverket sköter tillsynen, inte minst för att undvika partipolitiskt färgade beslut i kommunerna.

Valfriheten inom utbildningssektorn har kommit för att stanna även i Sverige. Enligt Europakonventionen, som sedan 1995 är svensk lag, har föräldrarna rätt att välja den skola som de anser vara den bästa för barnets utveckling och lärande. Därmed har de också rätt att välja en utbildning som överensstämmer med deras religiösa och filosofiska övertygelse. Även barnkonventionen, artikel 14, som handlar om barns rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet uttrycker tydligt att det är föräldrarna som har ansvaret för att vägleda barnen i denna process.

Friskolornas rätt att finnas handlar alltså om de mänskliga rättigheterna. Kent Persson angriper den idéhistoriska hänvisningen till kristen tradition och västerländsk humanism i läroplanen. Den inriktningen är dock inget problem för någon religions anhängare. Tvärtom uppskattas ofta tydligheten.

Varför denna skepticism hos vänsterpartiet mot värden som också tydliggjorts i de mänskliga rättigheterna på europeisk och internationell nivå?

Torsten Lindström (kd)

Tomas Högström (m)

Kerstin Heinemann (fp)

Jörgen Johansson (c)

Håkan Wåhlstedt (mp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons