Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidspolitiker (s): Vilka styr och vilka får betalt/betala?

Vem ska socialdemokraterna samarbeta med i nästa riksdagsval? frågade för en tid sedan några tv-journalister den socialdemokratiska ordföranden Mona Sahlin.

Annons

De fick inget bestämt svar från henne den gången, mer än att de i god tid före valet skulle få veta detta.

Tyvärr hörs aldrig samma fråga ställas till någon ordförande i de regerande allianspartierna, vilket måste innebära att de flesta tar för givet att den nuvarande förbrödringen kommer att gälla även efter nästa riksdagsval.

Om detta är Alliansens avsikt, borde kanske var och en fundera över om vi i framtiden behöver så många partier på den flanken. Moderaterna har ju fler väljare på sin sida än vad centerpartiet, kristdemokraterna och folkpartiet har tillsammans, vilket innebär att den politik som förs idag har en tydlig högerprofil baserad på en ganska bräcklig majoritet i riksdagen.

Centerpartiet har genom sin fackföreningsfientliga attityd alltmer gått mot nyliberalism. Folkpartisterna går omkring och kallar sig socialliberaler, men förordar konkurrens och marknadsmässiga lösningar på samhällsproblem som egentligen inte kan lösas av marknadskrafterna. Vart har folkpartiets sociala ansvar tagit vägen? Vilken frihet förordar man idag? På vems bekostnad? Och till vilken kostnad?

Svensk Näringsliv har genom sin satsning på opinionsbildning byggt upp ett omfattande nätverk av företag och organisationer, som bedriver forskning, utåtriktade aktiviteter, tar fram fakta och rapportera i en strid ström. Man har resurser att anlita forskare och annan personal. Enbart Ratio (Näringslivets forskningsinstitut) har tio disputerande forskare anställda och två doktorander samt 14 forskare som är associerade till Ratio.

På Timbro finns 14 anställda och en verksamhet i Timbro Syd med två anställda. Det finns forskare knutna till utbildning vid det som kallas Stureakademin. Man ger ut en hel mängd med böcker, översätter utländska författare och presenterar svenska tänkare som publicerar nya förslag med en marknadsekonomisk synvinkel.

På Ekonomifakta finns tre personer. Näringslivet sköljer över oss litteratur, ståndpunkter och idéer i en ständig strid ström.

Moderaterna å sin sida vägrar tala om vem eller vilka som stödjer deras valkampanjer ekonomiskt. I stället ger man sig på public service, som snart är det enda medium man törs lita på. I Skattebetalarnas tidning Sunt Förnuft strax efter riksdagsvalet förra året kunde man läsa rubriken: "Vi vann valet!"

Här skriver jag bara: "No comments."

I Sunt Förnuft nummer 5 skriver vd:n i sin ledare: "Det finns i Sverige en övertro på politikens förmåga att lösa samhällsproblem genom att satsa offentliga (andras) pengar."

Jaha, undrar jag då. Hur har han annars tänkt sig att fördela resurserna och skapa en jämställd och likvärdig välfärd för alla?

Ordet solidaritet finns inte i ordförrådet för den ledarskribenten.

Solveig Ingemarsson

fritidspolitiker

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons