Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivilligarbetare: Man knarkar inte, man missbrukar

Om Åsa Coenraads och Mikael Andersson Elfgren hade satt sig ned och studerat problemet med narkotikamissbruk och sprutbytesprogram hade rubriken säkert sett annorlunda ut: "Det är inte lätt att vara narkotikamissbrukare i Västmanland."

Annons

Det finns nämligen ingen, i stort sett ingen hjälp att få. Alltså ingen avgiftning att tala om. En missbrukare kan få något dygn på psykiatrisk avdelning som hjälp för sitt missbruk och sedan är det ut på gatan igen.

Öppenvårdsmodellen som Västerås stad rekommenderar betyder att man som missbrukare skall gå och lämna prov varje dag för att visa att man valt att sluta sitt missbruk. Hur lätt är det att från ena dagen till den andra bryta ett långvarigt missbruk?

Vilken signal skulle sprutbytesprogrammet då skicka ut? Inte att det är OK att använda narkotika, utan att de som missbrukare får en chans att slippa hepatit C och hiv. Att "landstinget då skulle finan-siera gratis redskap för att inta förbjuden narkotika vore som att tillhandahålla ammunition för förbjudna vapen", är att ta till brösttoner alldeles i onödan.

Tänk istället en gång till! Se till att en rejäl avgiftning erbjuds den som missbrukar narkotika, att det får ta tid att bli av med missbruket och hjälp att komma tillbaka till ett värdigt liv! Nu gör ni två bara populistiska skrivningar på en mycket svår fråga och som jag tror ni inte är särskilt insatta i. Tyvärr, skulle jag vilja säga.

Hör gärna av er till dem som är eller har varit i missbruk, eller till mig som jobbat minst tio år som frivilligarbetare bland våra missbrukare. Och nästa gång, använd rätt ord för rätt sak: det heter att missbruka narkotika, inte knarka!

Jag ser också krafttag mot narkotika-missbruket som viktigt, och då naturligtvis en rejäl avgiftning.

Mona-Britt Källbäck

frivilligarbetare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons