Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frysta boendeskatter gäller inte bostadsrätter

Annons

Regeringens utspel om att kommande höjningar av fastighetsskatten stoppas nästa år är ett besked som villaägarna kan känna sig nöjda med tills vidare. Men ingen verkar ha noterat att inkomstskatten, som enbart bostadsrättsföreningar betalar, kommer att höjas precis som vanligt med regeringens politik.

En bostadsrättsförening betalar fastighetsskatt efter samma regler som gäller för hyreshus, med 0,5 procent av taxeringsvärdet. Men till skillnad från allmännyttiga och privata bostadsbolag är fastighetsskatten inte avdragsgill för en bostadsrättsförening.

En bostadsrättsförening är schablontaxerad och måste, förutom fastighetsskatt, betala 28 procent i skatt på en schablonintäkt som motsvarar tre procent av taxeringsvärdet med avdrag för räntor och eventuell tomträttsavgäld. Denna skatt är liksom fastighetsskatten baserad på taxeringsvärdena som höjs kraftigt nästa år. Det betyder fortsatta höjningar av inkomstskatten medan fastighetsskatten inte ska ändras. Dessutom borde samma avdragsmöjligheter för räntekostnader gälla för bostadsrättshavare som i dag gäller för egnahemsägare.

Att regeringen så tydligt prioriterar villaägarna och bortser från principen om att alla boendeformer bör behandlas lika kan inte uttryckas på annat sätt än att det är nonchalant och vittnar om att väljaropinionen går före lika behandling. Bostadsrättshushållen är ju i minoritet och kan bara marginellt påverka valet.

Ännu mer absurd blir denna jämförelse när man tar i beaktande att dubbelbeskattningen av bostadsrättsföreningar är något som samtliga partier har sagt sig vilja avskaffa.

Redan för över sju år sedan konstaterade en statlig utredning att bostadsrätten är överbeskattad och att dubbelbeskattningen är principiellt felaktig och bör avskaffas.

Att regeringen nu väljer att höja effekterna av den felaktiga dubbelbeskattningen i stället för att avskaffa den är minst sagt ett märkligt förfaringssätt.

Totalt sett har statens intäkter från inkomstskatten på bostadsrättsföreningar fördubblats på två år och nu fortsätter man att öka på beskattningen. Enligt Skatteverkets prognos kommer taxeringsvärdena i genomsnitt att höjas med 20 procent nästa år. Det höjer direkt boendekostnaderna för mer än hälften av alla bostadsrättsföreningar i Västerås. Här är ett exempel på hur inkomstskattehöjningen slår i två av våra bostadsrättsföreningar:

Redan år 2005 betalade bostadsrättsföreningen Soldaten på Viksäng, utöver fastighetsskatt, en inkomstskatt på 581 360 kronor och bostadsrättsföreningen Krutkällaren i centrala Västerås betalade 292 227 kronor. Om dessa skatter inte fanns skulle Brf Soldaten kunna sänka sina årsavgifter med 5,2 procent och Brf Krutkällaren med 6,2 procent.

När det gäller bostadspolitiken är det mycket prat och lite verkstad. Det har gjorts 85 bostads- och skatteutredningar sedan 1992 som inte lett till att vi har fått några långsiktiga skatte- och finansieringssystem. Istället är det underbara nätter, som den under Almedalsveckan, som leder till utspel utan finansiering. Utredningarna däremot, läggs på hög.

Som om högen inte räcker vill regeringen nu tillsätta en ny utredning, denna gång en gigantisk sådan, nummer 86, som dessutom ska förändra hela skattesystemet, för nu ska ett större grepp tas.

Vi frågar oss, varför? Avskaffa dubbelbeskattningen nu!

Thomas Wiklund

Att regeringen tydligt prioriterar villaägarna och bortser från principen om att alla boendeformer bör behandlas lika vittnar om att väljaropinionen går före lika behandling, hävdar Thomas Wiklund, vd för HSB Mälardalen.

Samma avdragsmöjligheter för räntekostnader borde gälla för bostadsrättshavare som i dag gäller för egnahemsägare, anser Thomas Wikund.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons