Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

G Korkman (S): Vi gör allt vi kan för att korta vårdköerna

Annons

Tomas Högström (M) påstår att Landstinget Västmanland inte lyckas ge vård i tid. Skälet ska vara att vi socialdemokrater inte har förmåga att styra och leda.

Att finna goda lösningar som kortar våra vårdköer är ett högt prioriterat område för oss socialdemokrater. Det ser dock inte så mörkt ut som Moderaterna vill påskina. Inom vissa områden lyckas vi mycket bra med att ge vård inom föreskriven tid, inom andra lyckas vi mindre bra. Detta är inget nytt fenomen. Problemen fanns även under den tid då alliansen styrde landstinget.

Moderaternas lösning är och förblir privatiseringar. Det är att göra det väldigt lätt för sig. Men det är inte heller konstigt då Moderaterna har samma två lösningar på alla problem – skattesänkningar eller utförsäljningar.

Men privatisering är inget som vi socialdemokrater tror löser köproblemen. Vården finansieras av våra gemensamma medel och ska användas på bästa sätt så att vi får ut så mycket vård som möjligt för pengarna.

Det finns väldigt lite forskning på området utförsäljningar av välfärd men jag kan rekommendera läsning av rapporten Konkurrensenskonsekvenser, som slår fast att det inte går att bevisa att privatiseringarna har gjort vården varken billigare eller mer effektiv.

Vi arbetar i stället aktivt med att få till stånd bättre logistiska lösningar, förbättrade vårdvalsavtal, satsningar innan man blir sjuk, använda personalens kompetens på ett mer rationellt sätt och så vidare. Att få del av kömiljarden är naturligtvis viktigt, men inte till vilket pris som helst.

För många landstinget har jagandet efter kömiljarden inneburit en förträngnings-effekt för de svårast sjuka, som varken är intresserade eller har förmågan att ta sig till andra landsting för att få sin behandling.

Detta är inget vi socialdemokrater ställer upp på. Den som har störst behov ska få vård först. Västmanlänningarna kan vara helt övertygade om att vi gör allt vi kan för att finna bra lösningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons