Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge fler ungdomar jobb på sommaren!

Annons

Uhriel Palfelt försöker på insänd-arplats den 11 juli kamma hem poäng på den kraftigt vinklade artikel VLT åstadkom den 8 juli som uppföljning av ett antal ungdomars sommarsysselsättning. Till att börja med kan jag berätta att jag städat många toaletter under mina ungdomsår. Inom mentalvården, kriminalvården och industrin var det rutin att städa toaletterna, så jag är inte alls främmande för de arbetsuppgifterna.

Däremot har jag aldrig och kommer heller aldrig att städa toaletterna på McDonalds, för jag har nämligen de senaste, kanske tio åren bojkottat McDonalds bland annat för dess personalpolitik.

När det gäller den sommar- sysselsättning för ungdomar som VLT så ensidigt vinklade, har det aldrig varit meningen att de ska ta över någons arbetsuppgifter. Om McDonalds ändå utnyttjat ungdomarna är det en sak som ansvariga på fritidsgårdarna måste reda ut och ta ställning till, för att McDonalds ska komma ifråga för praktikplatser ett annat år!

Däremot kan det inte vara fel att ungdomar får följa med någon anställd och pröva på olika arbetsupgifter, även städa toalett-erna. Ska man få en allsidig bild av vad som händer på ett jobb, måste man få pröva på olika moment, så länge det inte tar över någon anställds ansvar.

Mer bekymmersamt är att VLT genom sin vinkling av sommarsysselsättningen sprider ett förakt bland ungdomar för städning och i förlängningen för de tusentals människor som dagligen städar toaletterna på tidningsredaktioner, restauranger, sjukhus, skolor och andra arbetsplatser, oftast till låga löner.

Om det funnits något seriöst intresse hos VLT att sprida kunskap om olika möjligheter för ungdomar att få sommarjobb och sysselsättning, borde artiklarna haft ett annat innehåll, som uppmuntrat fler företag att engagera sig kring ungdomars sysselsättning på somrarna. De praktikplatser som cirka 150 hög- stadieelever fått möjlighet till, är inte jobb i vanlig bemärkelse utan just sysselsättning i stället för att inte göra någonting annat än att sova och sitta hemma framför tv:n eller datorn. En praktik som till ett annat år förhoppningsvis skulle kunna ge ett riktigt sommarjobb!

Mats Ericson

kommunalråd (v)

VLT svarar:

VLT:s uppgift är att skildra verkligheten som den är. I de aktuella artiklarna alltså hur mycket som Västerås stad tycker att ett sommararbete för ungdomar är värt.

Nyligen har vi haft en stort uppslagen serie om ungdoms-arbetslöshet där VLT också deltog i en kampanj, "Utmaningen", tillsammans med Västerås stad och arbetsförmedlingen.

VLT anställde två arbetslösa ungdomar och uppmanade andra Västeråsföretag att göra likadant. Sammanlagt blev det drygt 250 nya jobb till ungdomarna. För inte så länge sedan skrev VLT också bland annat om hur Mimer ordnar arbete till skol-trötta ungdomar, och vi skulle lätt kunna räkna upp ett stort antal artiklar till där vi berättar om ungdomars sommarjobb.

Att VLT skulle sprida förakt för städjobb är något som Mats Ericson bara griper ur luften. Det finns inget fog för det påståendet.

Elisabeth Bäck

huvudredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons