Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge rektorerna en chans

Annons

Demokrati- och värdegrundsfrågorna engagerar oss i folkpartiet. I utbildningsnämnden har jag vid flera tillfällen lyft problematiken med mobbing och främlingsfientlighet. Trots medhåll från den socialist-iska majoriteten om att något måste göras, så händer det inget. Socialdemokraterna hävdar att alla skolor utifrån den befintliga utbildningsplanen redan har ett uppdrag att ta itu med dessa problem. Jag hävdar att uppdraget är omöjligt för rektorer och lärare. Målen i planen är alldeles för många och resultat blir att rektorerna inte lyckas leverera det skolpolitikerna vill ha.

Folkpartiet kan inte passivt år efter år notera att främlingsfientligheten och mobbningen ökar i skolan. Jag kan inte heller acceptera att elever känner att det inte är tillräckligt lugnt i klassrummet. Det är alldeles för stökigt tycker eleverna, och detta är inget nytt.

Problemet är att den socialdemokratiska majoriteten, med vänsterpartiet vid sin sida, inte ger rektorerna en chans att kunna prioritera det mest angelägna. När detaljbudgeten för 2006 klubbades i oktober hänvisade socialdemokraterna till att planen är tydlig och att rektorerna redan har ett uppdrag: De ska inom befintlig ekonomisk ram arbeta även med dessa frågor.

Jag ställer mig frågan hur realistiskt detta är eftersom rektorerna i dag har över 50 mål att uppfylla - för att inte tala om allt som händer i skolans vardag och som inte omnämns i utbildningsplanen.

Ge rektorerna en chans! Vi måste ge dem möjlighet att fokusera på dessa viktiga områden där utvecklingen behöver brytas, allt för att få en trygg och en tolerant skola i Västerås.

Roger Haddad (fp)

ledamot av utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons