Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge sjukvårdspersonal mer tid för patienten

Annons

Det är dags att låta kirurgen operera och inte administrera. Nuvarande situation är på allt för många håll i landet oacceptabel. Komrevs granskning visar att endast en tredjedel av läkarens arbetstid används till den direkta patientkontakten. Att belasta läkare och sjuksköterskor med administrativa uppgifter är en misshushållning med den medicinskt utbildade personalen.

Kristdemokraterna genomförde vid senaste läkarstämman i Stockholm en enkät som visar unika siffror. Hela 84 procent av de närmare 300 som svarade på enkäten anser att ett förstärkt administrativt stöd är viktigt eller mycket viktigt för att få mer tid med patienten. Även frågan om gemensam vårddokumentation med hjälp av IT-journaler fick höga poäng. 78 procent ser behovet av ett sådant hjälpmedel som viktigt eller mycket viktigt.

Vårdpersonalens administrationstid har ökat under senare år. En förklaring är det utökade kravet på dokumentation av allt som görs med patienten. Enkäten från läkarstämman ger tydligt besked. Många i vården känner i dag en djup frustration i vardagen över att inte hinna ägna tillräckligt mycket tid åt det direkta patientmötet på grund av ökade administrativa uppgifter som läggs på läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

Vi vill ge ett bättre administrativt stöd till vårdpersonalen till exempel genom att de får hjälp av läkarsekreterare med pappersarbetet samt att en gemensam IT-baserad vårddokumentation införs. Detta skulle frigöra tid åt vårdpersonalen - en tid som de såväl behöver till vårdinsatser.

Ingvar Nordén

Oppositionråd i landstingsfullmäktige, (kd)

Eva Söderqvist

Ledamot av landstingsfullmäktige, (kd)

Ingrid Öhman

Ledamot av landstingsfullmäktige, (kd)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons