Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge utsikt till fler vid Öster Mälarstrand

Annons

Kristdemokraterna i Västerås vill att de som flyttar in till nästa etapp vid Öster Mälarstrand ska få så god utsikt mot vattnet som möjligt. Det handlar om området mellan Kokpunkten och Notudden.

Vi anser att den del av Öster Mälarstrand som byggdes i början av 2000-talet är ett gott exempel. Här är det relativt långt avstånd mellan husen och alla, även de längst in, kan se Mälaren.

Ett annat bra exempel är husen innanför småbåtshamnen och intill Himlabacken. I nästa etapp blev det dock sämre. Husen ligger väldigt tätt och husen längst fram skymmer för dem som bor längre in.

Jag anser att vi ska lära oss av våra misstag inför kommande projekt, där hus ska byggas mellan Kokpunkten och Notudden. Det förslag som presenterats som informationsärende på byggnadsnämndens senaste möte var i huvudsak bra.

Problemet är att i förslaget visas två hus som kommer att blockera utsikten för bakomvarande hus. Mitt förslag är att dessa hus stryks och ersätts av envåningsbyggnader lämpade för verksamheter.

Bygg i stället fler våningar i de hus som ska placeras längre in i kvarteret. Med detta erhålls samma bostadsyta som i det första förslaget.

Fördelarna är flera med detta förslag.

För det första erhåller fler människor god utsikt vilket ökar marknadsvärdet på lägenheterna och trivseln för de boende. Kajen får sina verksamhetslokaler, vilket är positivt för handeln och de västeråsare som flanerar.

Slutligen blir det även med mitt förslag ringa insyn till de lägenheter som ligger i markplan. I markplan är det troligtvis barnfamiljer som väljer att bo. Tillgången till en gräsmatta kan vara viktigare än utsikt.

Tyvärr är jag i dagsläget den enda personen i byggnadsnämnden med den här uppfattningen. Jag ber ändå både tjänstemän och byggbolag att tänka om.

Vanliga västeråsare bör också yttra sig i frågan. Jag uppmanar även övriga politiker i byggnadsnämnden att tänka om.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons