Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genusdebattör: Fokusera på de utsattas behov vid relationsvåld

Annons

Över 40 procent av alla anmälningar om grovt våld i nära relation (brottskod 9353 och 9355) i Västmanlands län under 2009 kom från utsatta män. Detta stämmer väl överens med Brottsförebyggande rådets (Brå) bedömning om att det finns en relativt liten könsskillnad när det gäller utsatthet för relationsvåld.

I rapporten Våld mot kvinnor och män i nära relation konstaterar Brå att män som utsätts för partnervåld sällan anmäler, då tröskeln till att våga ta kontakt med polisen är högre för män än kvinnor. Brå konstaterar även att de utsatta männen tenderar att ha lägre förtroende för rättsväsendet än andra våldsutsatta grupper, samt att män inte har några naturliga instanser att vända sig till för att få hjälp och stöd.

Ändå stoltserar Alliansen med att den under förra mandatperioden satsat närmare en miljard kronor för att genomdriva totalt 56 åtgärder för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld, samt våld i samkönade relationer. Ingenstans i denna handlingsplan nämns något om kvinnors våld mot män.

I våra nordiska grannländer har man nått längre. I Norge är ”kommunerna” skyldiga att erbjuda skyddat boende till utsatta män, samt att man arbetar aktivt med att hjälpa kvinnor med våldsproblematik. I Finland har man via studier konstaterat att män är lika utsatta som kvinnor, och social- och hälsovårdsminister Stefan Wallin har satt fokus på frågan. Detta samtidigt som ansvariga politiker i Sverige inte vill kännas vid problemet med kvinnors våld mot män.

Regeringens satsning på relationsvåld bör anses vara mycket otidsenlig, och bygger på normen av att män slår och kvinnor blir slagna. Ur ett jämställdhetsperspektiv bör regeringens satsning anses vara ett stort misslyckande. Det som efterfrågas är snarare en satsning med ett modernt genus- och jämställdhetsperspektiv, där fokus läggs på det behov som finns hos de våldsutsatta.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons