Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gert Forsberg: Hushållen borde kompenseras med sänkt elskatt

När det blev som kallast och vi behövde el som mest så kunde inte kraftbolagen hålla kärnkraften igång. Resultatet blev skyhöga elpriser. Detta är bara ett exempel på hur elkunder råkar illa ut. Även om kylan går över, så höjs elpriset av systemet med utsläppsrätter.

Annons

Utsläppsrätterna gör det dyrare att producera el i kolkraftverk. Eftersom kolkraften är prissättande på marknaden höjs då priset på all el, trots att den el som kommer från vatten- och kärnkraft inte har några omkostnader för utsläppsrätter. På det sättet tjänar kraftbolagen cirka 20 miljarder extra varje år.

Hushållen borde kompenseras för detta genom sänkt elskatt. Statsbudgeten kan balanseras genom att en del av kraftbolagens anläggningar beskattas. Detta påverkar inte utsläppen av koldioxid, eftersom dessa bestäms helt och hållet inuti systemet med utsläppsrätter. Det påverkar heller inte det elpris som exempelvis vindkraftsägare får när de säljer el.

En skatteväxling från konsument till producent kompenserar alltså hushållen för den pågående förmögenhetsöverföringen utan att det kostar skattebetalarna en krona, och utan att det påverkar vare sig koldioxidutsläppen eller förutsättningarna att investera i förnybar kraft.

Regionchef (Värmland, Västmanland, Örebro län och Dalarna)

Villaägarnas riksförbund

Gert Forsberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons