Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Girighet och orättvisa i EU-val

Annons

Högerextrema vågor sköljer över vårt Europa. Med förtvivlan konstaterar jag att nära 10 procent av svenskarna stöder Sverige- demokraterna här hemma. Det är höjden av orättvisa och girighet som manifesterats i detta EU-val.

I århundraden har västvärlden plundrat, utarmat och förtryckt tredje världen. Då som nu.

Förpassat miljarder av människor i permanent fattigdom för att vi i väst vill åt naturresurser, billig arbetskraft och billiga varor.

Oss ska det inte kosta något. Så billigt som möjligt ska vi handla. Vi ska leva i komfort och välfärd medan miljontals människor lever på svältgräns under diktaturer och juntor bekostade av väst för att säkra tillgång på natur-resurser.

Ska då Europa därtill stänga gränserna för de människor som söker bryta sin fattigdom? Ska vi med alla medel fortsätta att permanenta den fattigdom och det förtryck som tredje världen lever under?

De (invandrarna) ska minsann inte komma hit och ta våra jobb eller leva på våra skattepengar. Förresten, låt oss sänka bistånden också. De får klara sig själva där borta, biståndspengarna räcker ju i alla fall inte till.

Jag vill göra allt väldigt klart. Vår västerländska välfärd totalhavererar utan de resurser vi länsar utvecklingsländerna på.

Ska sann rättvisa råda vill det till att vi européer börjar betala för vad varorna vi köper verkligen kostar, vad arbetskraften verkligen är värd och den billiga produktionens enorma miljöförstöring. Det är våra västerländska företag som exploaterar så att enklaste T-tröja kostar ören att tillverka men hundralappar att köpa.

Även här hemma i Sverige och Europa hade vi havererat om vi inte haft invandringen. Många nysvenskar har hjälpt till att bygga vårt välstånd och svenska folkhem.

I ekonomiska kriser hörs protektionistiska röster, men vår kris är långt ifrån vad tredje världen har levt med i århundraden. Vi har möjlighet till bra utbildning och stöd i vårt land, vi lever relativt sett tryggt. Vi har råd och det är inte mer än rätt att vi har våra gränser öppna.

Men framför allt, varje människa ska ha rätten att söka sig trygghet och säkerhet. Undan krig och förtryck.

Du skulle vilja det och det vill även jag. Det är en liten skärva av all världens flyktingar som kommer till oss.

Det är ren ynkedom att missunna sargade människor fred och frihet och en möjlighet till bättre liv. Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Det är väldigt enkelt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons