Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glenn Andersson tystnade utan att ha besvarat mina frågor

Annons

Efter att ha levererat sin åsikt på debattsidan tystnade Glenn Anderssons röst angående upphandlingen av primärvården i Västmanland. Trots att jag vid upprepade tillfällen ställt frågor till olika socialdemokratiska politiker i landstinget blev mina frågor obesvarade. Slutsatsen är att man inte kan/vill besvara frågan om till exempel vad man hade för kriterier då man valde vilka av Praktikertjänsts mottagningar som skulle erbjudas till Carema.

Likaså är flera andra frågor kring upphandlingen som ställdes av andra till Landstingsledningen obesvarade.

Vad blev då resultatet av denna så omdiskuterade upphandling?

1. 32 000 västmanlänningar tvingas att, i de flesta fall mot sin vilja, bryta mångårig kontakt med den familjeläkare de själva har valt.

2. Tolv familjeläkare med mångårig erfarenhet väljer att inte fortsätta arbeta för landstinget utan väljer andra alternativ.

3. Flera av landstingets läkare söker sig till Carema med efterföljande hotande läkarbrist och bemanning med stafettläkare på offentliga vårdcentraler - flera av västmanlänningarna riskerar att förlora sina läkare samtidigt som landstingets kostnader för läkarbemanningen kommer att stiga. Man har redan anslagit flera miljoner extra årligen för detta ändamål.

4. Många patienter som vill lista sig på andra mottagningar än Carema vägras detta på grund av skenbar platsbrist. Man nonchalerar totalt den lagstadgade valfriheten för patienter att välja sin läkare.

5. Nio av familjeläkarna har ansökt om den lagliga rätten att arbeta inom den nationella taxan. Då landstinget vägrade detta ligger ärendet just nu för avgörande i länsrätten. Den hotande extra kostnaden för landstinget ligger på minst 20 miljoner kronor årligen.

6. Det tidigare så omtalade familjeläkarprogrammet ligger helt i spillror med en mycket djup spricka mellan landstingsledningen och läkarkåren, detta i en tid då man gemensamt bör söka nya kostnadseffektiva lösningar inom vården.

Man har tidigare rest frågan om oberoende utredning av hur upphandlingen sköttes. Landstinget har hittills försökt att förtiga detta krav. Med tanke på denna diskussion, som nu har pågått dagligen i fem månader, bör man själv ha intresse av en sådan utredning.

Slutligen kan jag kanske få svar på mina sista frågor:

Anser man att upphandlingen blev lyckad och till västmanlänningarnas bästa?

Anser man att man har uppnått de eftersträvade kvalitetsförbättringar?

Anser Glenn Andersson att landstingsledningen skött sitt uppdrag väl?

EDWARD HEFNER

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons