Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda grannar

Annons

I många år har nu frågan om länsbyte för Heby kommun varit på dagordningen, och fortfarande har vi inte sett slutresultatet.

I "evig tid" har Sala och Heby kommuner haft ett mycket bra samarbete, och i alla fall sedan kommunbildandet 1971 varit goda grannar som ofta i dagligt tal kallats för Sala-Heby-området i östra Västmanland.

Då bägge kommunerna har en likartad arbetsmarknad har det alltid varit lätt att samarbeta. Även om man förändrar de administrativa gränserna så ligger Sala och Heby där de ligger och vår syn på samarbete är oförändrat. En geografisk syn på kommunerna tar också fram den skillnad som finns. Delar av Heby kommun ligger väldigt nära Uppsala varför det helt naturligt blir en närhet till Uppsala och dess län. På samma sätt finns delar i Sala kommun som ligger nära Västerås (exempelvis Ransta) och närhet till Avesta (Rosshyttan) som gör att arbetspendling går till andra orter i och utom länet. Sverige står nu också inför en omdaning av gränserna genom den så kallade Ansvarskommitténs utredning som kommer att lägga förslag i början av 2007. Vid alla större politiska sammankomster talas det om nödvändigheten av större regioner, där vi som två små kommuner skulle tillhöra Mälarregionen. Är det då inte konstigt att man från det borgerliga blocket i Heby håller fast vid att endast prata om ett länsbyte för Heby kommun. Det vore en stor missräkning ifall Sala och Heby kommuner skulle hamna i olika regioner. Tillhör kommunerna var sitt län och därmed också lands-ting så finns det en risk att gränsen mellan två olika regioner kan komma att gå vid kommungränsen mellan Heby och Sala. En sådan konsekvens skulle få mycket dåliga inslag för bägge kommunerna. På många håll i Sverige och även i vår närhet i Danmark och även i Estland pågår kommunförändringar. Tendensen är att färre men större kommuner bildas. I Danmark har man konstaterat att idealstorleken på en kommun är runt 30000 innevånare. Vi har inte sett någon motsvar-ande utredning i Sverige men frågeställningen ger intressanta utvecklingsmöjligheter. Sala och Heby kommuner håller just nu på att samordna mer och mer verksamheter där bägge kommunerna är för små för att tillgodose de krav som myndigheter och inte minst innevånarna ställer på kommunen, men gemensamt kan det bli billigare och bättre.

Därför är det mycket bättre om Heby inte nu lämnar länet utan att Sala och Heby fortsätter att vara goda grannar som kommer in som en gemensam kraft i en ny region.

Tommy Johansson

Carina Schön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons