Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gömmer sig polisen?

Annons

Poliser ska inte "sprätta om-kring" (patrullera) på gator och torg säger rikspolischefen. Den västmanländska polisen satsar i "kampen" mot snatteriet genom att ta kontakt med snattaren per telefon. Vad är nästa steg i polisens "satsningar"? Är det kameror i varje gathörn så polisen inte längre behöver visa sig för allmänheten eller är det att trafikpolisen blir en del av Vägverket?

Ett målinriktat polisarbete kräver såväl förebyggande åtgärder som ingripande i samband med brott. Att lämna över polisuppgifter till handlare, vaktbolag och allmänhet är ett misslyckande för staten i sin roll som ordningsmakt.

Givetvis ska alla hjälpa till med att hålla ordning i samhället. Det kräver människor med civilkurage, det kräver en synlig polis på gator och torg och det kräver samordning mellan kommun, stadsplanerare och myndigheter.

Modeordet inom ordningssverige, under senare år, har varit brottsförebyggande råd. Deras arbete är givetvis bra och ett steg i rätt riktning, men hur många av allmänheten vet över huvud taget om dessa råd och vad de gör? Då målet för den polisiära verksamheten är att alla människor ska känna trygghet i samhället behövs också en synlig polis. De ska arbeta för medborgaren och också anpassas efter den rollen.

Att klä ut poliser som kommandosoldater, vars huvuduppgift framställs att göra tillslag när något skett, är förödande för den framtida brottsutvecklingen då det skapar en tydlig gräns mellan oss och dem. En stöld, hur ringa den än är, är ett brott och ska inte förpassas till ett försäkringsärende i rullorna.

När ett brott sker ska den skyldige ställas öga mot öga med polisen. Bara den upplevelsen, för många människor, stoppar en fortsatt brottslig bana.

Att se snatteriförhör via telefon som en ekonomisk besparing är ett inskränkt synsätt. Dessa telefonförhör kommer att kosta samhället stora pengar i fram-tiden. Givetvis är det bra att snabbt göra förundersökningar vid brott men det måste ske på ett sätt som också förebygger kommande brottslighet.

Jörgen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons