Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör processen kort med konsulten!

Annons

I takt med försvarets nedläggning har odlats en myt att officerare skulle vara särskilt väl rustade att vara ledare, då militärer fått extra bra ledarutbildning.

I flera landsting har därför före detta militärer anställts som chefer i hopp om att kunna ersätta kaos med ordning och disciplin.

I den militära hierarkien sitter de med högskoleutbildning i toppen, men i sjukvården står de på verkstadsgolvet. Det förefaller stundom som om kompetens av överheten enbart betraktas som barlast vid chefsutnämningar.

I samband med den kris vi under våren upplevt har ledningen som vanligt fallit för frestelsen att anställa en konsult. Dels slipper de anställda i ledningen göra det jobb de är anställda för, och dessutom kan ansvariga skylla på konsulten som

ofta redan stuckit när konsekvenserna står klara för patienter och personal.

Metoden har använts flitigt under de senaste decennierna och kostat skjortan.

Vid ett läkarmöte i februari var flertalet deltagare mycket negativa till en konsultlösning i allmänhet och från ledningsbolaget i synnerhet.

Tyvärr verkar det som olyckskorparna fått rätt. Här kommer en överste som skjuter först och frågar sen. Efter bara några veckor sparkas kirurgchefen - ett beställningsjobb från landstingsledningen -är de flesta av oss fortfarande övertygade om, trots en krystad förklaring om bristande förtroende.

No management at all - har ersatts av - management by fear. Den chef som begär besked av den politiska ledningen vad som gäller -budget eller vårdgaranti - gör man processen kort med. En dryg vecka tycks räcka för att bilda sig en uppfattning. Detta kan bara kallas uselt ledarskap!

I en kommentar till ett tidigare inlägg av undertecknad konstaterar Monika Wilander, tidigare ansvarig landstingspolitiker, att alla läkare inte är bra

ledare.

Det har jag heller aldrig påstått. Men hellre en bra ledare för sjukvården som är läkare än en dålig som är militär.

Västmanland har haft svårt att locka till sig bra och kompetenta chefer. Det som hänt är känt vida omkring och det underlättar knappast framtida rekryteringsförsök. Ja-sägare går det naturligtvis alltid att få tag på men det är inte sådana vi behöver.

Gör processen kort med konsulten och anställ rätt landstingsdirektör snarast.

Vi behöver beslutsfattare som får "känna på" konsekvenserna av sina beslut, och vi behöver få arbetsro i Landstinget Västmanland.

Stig Reinholdsson

Överläkare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons