Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Bryntse: Kärnkraften dyr, livsfarlig och klimatförstörande

På Svenska kraftnäts möte den 17 januari redovisades en bedömning att elproduktionen i Norden kommer att öka med cirka 47 terawatttimmar fram till 2015.

Annons

Samtidigt har under senaste året elförbrukningen i Norden minskat med 5-6 terawattimmar. Troligen kommer det att leda till ett gigantiskt överskott av el de närmaste åren. Att i det läget öka elproduktionen i kärnkraftverken för över 40 miljarder kronor är ett hån mot demokratin.

Bättre vore att avveckla kärnkraften i enlighet med folkomröstningsresultatet.

Det finns bättre och billigare alternativ för svensk elförsörjning än ny kärnkraft. Effektivare energianvändning är det bästa. På European Energy Efficiency Conference i Österrike nyligen redovisade Paolo Bertoldi från EU-kommissionen att det går att spara en tredjedel av elförbrukningen inom hushålls- och servicesektorn i EU, 446 terawattimmar, fram till 2015.

Utredningar, till exempel Louise Tryggs doktorsavhandling från Linköping, tyder på att det går att spara minst en tredjedel även inom industrin.

Sammantaget skulle det medföra en besparingspotential inom EU på cirka 700 terawattimmar fram till 2015, motsvarande över 100 kärnkraftsreaktorer.

Det påstås från vissa håll att kärnkraften är klimatneutral. Det är inte sant om man inte syftar på energi producerad av olivkärnor och dylikt. Uran är däremot ett icke förnybart bränsle som kräver mycket energi för sin framställning. Livscykelanalyser av kärnkraftsingenjören van Leeuwen visar att kärnkraften orsakar motsvarande 90-140 gram koldioxid per kilowattimmar. Svensk kärnkraft skulle i så fall stå för cirka tio procent av de svenska officiella klimatpåverkande utsläppen. Dessutom tillkommer de gigantiska kylvattenutsläppen som är på cirka 130 miljarder kilowattimmar från de svenska kärnkraftverken, och som värmer havsytan i stora delar av Östersjön och Kattegatt. Kärnkraften bidrar därför i hög grad

till uppvärmningen av klimatet.

Kärnkraften är livsfarlig, dyr och klimatförstörande och generar radioaktivt avfall som är farligt i en miljon år framåt. Därför bör vi utnyttja det kommande elöverskottet till att stänga av kärnkraftverken. En lämplig tidplan vore en reaktor om året med början 2009.

Göran Bryntse

teknologie doktor

ordförande i Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons