Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Landerdahl (FP): Inga överhyror i Västerås stad

Hyresgästföreningen och särskilt Hans Ohlsson jobbar oförtröttligt för sin sak. Det är bra att han den 23 juli gör klart att uttag av ”överhyror” inte rimligen bör finansiera kommunernas ”hål” i finanserna.

Annons

En sund hyressättning bygger på att hyresvärden får täckning för drift, underhåll, kostnader på lån, avskrivning samt en liten vinst för att skapa avkastning på eget kapital. Ibland är det svår att få gehör för att underhållsdel av hyran vid förhandlingar, men i stort brukar hyresgästföreningen acceptera att underhåll kostar. Låt vara att parterna är oense om tidpunkt för då underhållet behöver göras. 

I Västerås stad tillämpas regeln att varje fastighet ska täcka sina kostnader. Enligt den modell som nu finns betalar grundskolorna lite för hög hyra. Idrott- och kulturfastigheter har i vissa fall för låg hyra. 

Ett förslag om ändring finns på remiss, där varje fastighet betalar strikt sina kostnader. Nu har Västeråsalliansen för 2010 beslutat att mot bakgrund av de låga marknadsräntorna sänka avkastningskravet för Fastighetsnämnden med 1 procent. 

Det innebär att hyrorna, trots ökade underhållskostnader kan ligga stilla och i vissa fall sänkas. Det gäller alla verksamhetslokaler, inklusive skolor och äldreboenden som ägs av Västerås stad. 

Mimer hanterar bostäderna. Inte där heller tas några överhyror ut i Västerås. Hans Ohlssons farhågor torde snarare gälla övriga kommuner i länet. 

Göran Landerdahl (FP)

Ordförande i Fastighetsnämnden i Västerås stad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons