Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Magnusson: Lösningen är inte lägre priser

Jörgen Johansson (C) fortsätter sitt alkoholliberala korståg mot alkoholpolitiken.

Annons

Han skriver att ”Vi har ett ansvar för våra barn och ungdomars hälsa och därför måste krafttag tas mot barn- och ungdomssupandet”. Gränshandeln gör att ”öl säljs fritt på gator och torg”. Under första halvåret i år stod införsel och smuggling för 13 respektive 8 procent av alkoholkonsumtionen.

Centerns recept är sänkt skatt på öl och vin så att gränshandeln upphör. Genom att sälja alkohol billigare ska ”barn- och ungdomssupandet minska”. Att lägre priser leder till ökad konsumtion besvärar inte Johansson. I riksdagen motionerade han om samma sak hösten 2006. I kammaren röstade Jörgen Johansson för avslag på sin egen motion! Den var alltså inte ens värd hans eget stöd.

Vi är överens om att alkoholkonsumtionen bland barn och ungdomar är ett allvarligt problem. Att lägre skatt skulle vara en del av lösningen tvivlar de flesta på. Dock inte Bryggarföreningen och dess branschorganisation i Europa, som i annonser går till angrepp på den svenska alkoholpolitiken. Johansson spelar medvetet eller omedvetet efter samma noter. Handelns eget utredningsinstitut presenterar siffror som talar för Bryggerinäringens krav på liberalisering. Siffrorna stöds inte av Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet.

Alla som verksamt vill minska drickandet bland barn- och ungdom måste söka sig fram efter andra linjer än lägre priser. Att i EU verka för lägre införselkvoter är en metod liksom bättre gränskontroll för att motverka smuggling. I Kronoberg är polisens aktiva insatser mot ungdomsfylleriet framgångsrika. Västmanlandspolisen ligger i startgroparna för motsvarande arbete. Även kommunerna måste öka sina insatser på det sociala området bland annat, genom fler drogfria aktiviteter och genom skärpt tillsyn av krogar där dålig ålderskontroll och överservering förekommer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons