Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Nilsson (L): Tänk om Ulf Hedman

Annons
Ester som i båtar flydde kommunismen fick efter bo i skribentens föräldrahem. Foto: TT

Ulf Hedman meddelar i en debattartikel i VLT den 29 maj att han tröttnat på ”gammelpartierna” och kommer att rösta på Sverigedemokraterna (SD). Det är ingen måtta på vad han häver ur sig om dessa ”gammelpartier” ,inkluderande mitt eget parti - Liberalerna/Folkpartiet . Vi firar snart hundraårsjubiléet av att allmän och lika rösträtt för kvinnor och män infördes med den liberale Nils Edén som statsminister.

”Gammelpartierna” präglas enligt Hedman av arrogans, förakt för var femte väljares åsikt och för övergrepp på demokratin. Framför allt utmärker de sig enligt Hedman av bristande förståelse för SD.

Framför allt utmärker de sig enligt Hedman av bristande förståelse för SD.

När jag var nio, år 1945, formades min politiska övertygelse av en stark upplevelse. I det lilla småländska samhället där jag hade mitt hem mottogs judiska flyktingar, vilkas kroppar och själar präglades av koncentrationslägrens fasor. Samtidigt inkvarterades i min föräldragård estländare på flykt från kommunismen. Detta var i en bygd där man väl kände till bibliska budskapet du ska taga vara på din broder. Flyktingarna togs väl emot och integrerades i det svenska samhället under ”gammelpartiernas” ledning.

Det svenska samhälle som byggts av ”gammelpartierna” må ha sina brister, men är faktiskt ett av de bästa samhällen som historien känner. Det är därför så många människor från andra länder vill leva och bo i Sverige.

Det svenska samhälle som byggts av ”gammelpartierna” må ha sina brister, men är faktiskt ett av de bästa samhällen som historien känner.

Vi måste ha en reglerad invandring, men stora ansträngningar måste till för att finna humanitära lösningar.

Med tanke på SD:s retorik och profilering är det förvisso inte fel att förhålla sig skeptisk till det partiet, som verkar helt främmande för allt det positiva som invandringen fört med sig. Tänk bara på de många italienare som kom till Västerås efter andra världskriget. Eller de många invandrade läkare och annan sjukvårdspersonal som berikar den västmanländska sjukvården.

Med tanke på SD:s retorik och profilering är det förvisso inte fel att förhålla sig skeptisk till det partiet, som verkar helt främmande för allt det positiva som invandringen fört med sig.

Så, Ulf Hedman! Lugna ner dig, läs historia och håll dig gärna till liberalismen!

Göran Nilsson

hjärtläkare och mångårig medlem i Folkpartiet/Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons