Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräsytor lockar människor till Västerås

Annons

Var ska nya bostäder byggas?

Rubriken i VLT Vi kan inte bevara alla gräsmattor, passar väldigt bra att fundera kring, apropå att bygga och förtäta i en expanderande stad. Mina funderingar sätter fart när det diskuteras byggnation i och förtätning av själva staden Västerås.

I fokus står byggande av framförallt bostäder för att kunna ge bostadssökande västeråsare och nyinflyttade tak över huvudet. Det är vällovligt och behövs, men bör inte ses som en isolerad och smal byggelsefråga. Tänk om man för att uppnå positiva befolknings- och tillväxtnivåer, istället bygger bort andra positiva aspekter och ytor?

Man behöver se stadens tillväxt och utbyggnad ur många synvinklar. Några nyckelord är ett varierat byggnadsbestånd, tillgänglighet och öppna vyer/ytor. Vill vi ha en levande och varierad stad, behöver vi tänka brett. Ja, stora, breda och öppna ytor, för rekreation, umgänge, lek och spel. Sådant ska vi vara rädda om!

Förresten, vad innebär tillväxt och förtätning för dig? Bygga behöver vi, men var? Senare tids debatt har ofta landat i det flitigt använda och till viss del slitna ordet, förtätning/förtäta. Jag förstår att man vill utnyttja nerplöjd infrastruktur, för det handlar om att handla effektivt och ekonomiskt.

Frågan är emellertid om inte detta är ett kortsiktigt och motsägelsefullt tänkande. Kortsiktigt, för att en extremt förtätad stad, knappast är en tilldragande och hållbar livsmiljö, på lång sikt. Motsägelsefullt, för att den befolkningsökning vi då vinner, kanske snabbt härifrån försvinner. I ett bredare perspektiv, slår detta tänkande tillbaka om vi inte också ger utrymme för öppna ytor och variation i bebyggelse och av verksamheter.

Att tänka grönt, är skönt och lönt. Att öppna för öppna ytor, öppnar för verklig lönsamhet. Att tänka på det, är att tänka brett.När jag flyttade till Västerås på sjuttiotalet hade näringslivet, inte minst ASEA, sedan länge spelat en viktig roll för utbyggnaden av och befolkningsökningen i Västerås. Aseater, folk från olika väderstreck, däribland jag själv, drogs hit, för här fanns jobben och inte minst en attraktiv stad.

Några av kännetecknen var öppna ytor och grönområden i de olika stadsdelarna. Öppna ytor och grönområden var och är positiva och tilltalande för människor. För dem på plats och dem som var på väg in. Då som nu.

Det är, tillsammans med ett gynnsamt geografiskt läge, nog mer tillgängligheten till vattnet, många öppna grönytor och vyer och en varierad och luftig byggnation som präglar en attraktiv stad, än motsatsen.

För att återvända till inledningen, så kan vi ställa oss frågan: Varför inte bevara alla gräsmattor? Nåja, kanske inte alla och fråga dessutom först gräsrötterna. En part i samtalet/diskussionen om byggandet i Västerås, är just västeråsarna, gräsrötterna. De vill gärna lufta sina tankar och idéer och det i rättan tid. Inte när grävskopan redan har grävt bort gräset.

De gräsytor som med en allsidig planering och ett vidgat tänkande, på ett livsbejakande sätt, får Västerås och dess människor att må bra!

Lars Persson en gräsrot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons