Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greenpeace: Sveriges kolkraft – vårt okända klimatbrott

Fråga alla runt omkring dig. Hur många i din närhet känner till att det energislag svenska staten investerar allra mest i är kolkraft? Hur många vet om att svenska staten under de senaste nio åren köpt upp tolv stora kolkraftverk i Europa?

Annons

Hur många vet att Sverige bygger två helt nya kolkraftverk i Tyskland och planerar att bygga fyra i Polen?

Förmodligen är det extremt få. Vi svenskar vill ju gärna tro att Sverige är ett före-döme för resten av världen när det gäller miljö. Det är vi inte.

Under de senaste tio åren har svenska statens energibolag, Vattenfall, genom en aggressiv satsning på ett av världens i särklass klimatfarligaste energislag gått från nästan noll i utsläpp till cirka 100 miljoner ton koldioxid om året. Det gör att Vattenfall nu släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som HELA Sverige. Om de svenska kolkraftverken skulle stå på svensk mark, skulle Sveriges officiella utsläpp av koldioxid alltså vara tre gånger så högt. Bara Australien, USA och Kanada släpper ut mer koldioxid per person.

EU:s ordförande, vår statsminister Fredrik Reinfeldt är den som är ytterst ansvarig för statliga Vattenfall. Han har under det senaste året talat mycket om vikten av att bekämpa klimatförändringen. Här är ett förslag: Börja med att sätta ett datum för när det svenska brunkolsverket i tyska Jänschwalde ska stängas. Då slipper världen 23 miljoner ton koldioxid per år (nästan hälften av Sveriges årliga utsläpp). Instruera statliga Vattenfall att sluta investera i mer kol och sätt stopp för byggena av de två nya kolkraftverken i Tyskland.

Det är nu det gäller. Ledande klimatforskare menar att vi bara har cirka fem–sex år på oss att vända trenden med de ökande globala utsläppen av växthusgaser. Annars är risken stor att vi går mot en klimatkatastrof med enorma mänskliga lidanden som följd. De närmaste åren är alltså helt avgörande och det är vi som väljer hur framtiden ska bli.

Den pågående klimatförändringen dödar redan över 300 000 människor om året. Den siffran kommer att öka dramatiskt om inte världen lyckas dra i bromsen i tid. Med det i åtanke finns det inget som ursäktar Sveriges fortsatta satsning på kol. Sverige är ett litet land i det stora hela. Men Vattenfall är ett av de fem största energibolagen i Europa. Och, som EU:s ordförande, spelar vår statsminister en viktig roll i FN:s klimatförhandlingar.

Därför vill vi att Fredrik Reinfeldt åker till FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december med budskapet att han har instruerat sitt energibolag att sluta investera i kolkraft och att han nu uppmanar andra länder att följa Sveriges nya, klimatvänliga exempel. Världen är i desperat behov av länder som visar vägen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons