Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grön Ungdom: Förbjud pälsfarmar

Annons

Djurskyddslagen (1988:534), paragraf 4 ”Djur ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjligheter att bete sig naturligt”

För några dagar sedan såg vi det igen: Bilder på minkar som tvingas leva i extremt trånga burar och som stressas så hårt att de börjar äta upp varandra – levande. Vardag för de 1.5 miljon minkar vars verklighet visades upp för ett chockat Sverige tack vare Djurrättsalliansen.

85 procent av de vuxna minkarna upp-visar ett ohälsosamt beteende, enligt svensk forskning. I Sverige finns i dag 75 minkfarmar. Djurrättsalliansen besökte en femtedel av dessa och inte en enda farm följde djurskyddslagen. Dessutom hittade de kadaver liggandes oskyddade på 73 procent av gårdarna de besökt och olagligt gödselläckage på åtta av tio.

År 2003 gav regeringen farmerna sju år att bättra sig. Sju år har gått, men ingenting har hänt. Det tycks tvärtom ha blivit värre. Att Alliansen när de kom till makten år 2006 omedelbart stängde ner Djurskyddsmyndigheten talar sitt klara språk.

Sverige är inte längre något föregångsland när det gäller djurskydd. Länder som Storbritannien, Österrike och Irland har redan förbjudit pälsfarmning. Men i Sverige är det ännu tillåtet.

Det är dags för en ny regering som faktiskt vågar handla med krafttag mot missförhållanden som de i pälsindustrin.

Under punkt 10 i Miljöpartiet de grönas valmanifest kan du hitta följande:

”Användningen av bekämpningsmedel och handelsgödsel ska minimeras.

Djurskyddet ska stärkas och vi vill förbjuda pälsfarmning.”

Pälsdjuren har ingen möjlighet att rösta i höstens val. Men det har du.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons