Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna kommuner leder miljöarbetet

Annons

Miljöpartistiskt styre ger resultat, enligt skribenterna.

Klimatförändringarnas effekter är globala men varje utsläpp är lokalt. Därför är kommunerna motorn i det svenska miljö- och klimatarbetet. När tidningen Aktuell Hållbarhet sin ranking över de bästa miljökommunerna i Sverige. I sju av de tio bästa miljökommunerna är Miljöpartiet med och styr. Det är flest av alla partier, och det är vi stolta över. En av dessa kommuner är Västerås, som i år kom på tredje plats av Sveriges 290 kommuner.

Det senaste året har vi fått oroande rapporter om värmebölja och issmältning i Arktis, skogsbränder i Portugal och rekordlåga grundvattennivåer här hemma i Sverige. Det är ingen överdrift att säga att de kommande åren kommer bli avgörande för framtiden för våra barn och barnbarn på den här planeten.

Sedan klimattoppmötet i Paris 2015 har lokala krafter klivit fram som allt viktigare aktörer i klimatarbetet. Det blev tydligt inte minst efter Donald Trumps beslut att USA ska lämna avtalet – svaret från amerikanska borgmästare, guvernörer och företagsledare var enormt och ögonblickligt. De tänker fortsätta följa avtalet och minska sina klimatutsläpp. Det visar vilka enorma möjligheter som finns i lokalt miljöledarskap.

Aktuell Hållbarhet konstaterar i sin ranking att ambitionsnivån för klimatarbetet i svenska kommuner skiljer sig mycket åt. Det är tydligt att vissa kommuner går före och visar vägen för andra.

I Västerås jobbar Miljöpartiet för att klimat- och miljöpolitiken ska genomsyra hela kommunens verksamhet. Under mandatperioden har vi tillsammans med våra samarbetspartier genomfört flera viktiga satsningar för att ställa om till ett mer grönt och modernt samhälle:

-Vi satsar på bättre och mer hållbar skolmat. Vi jobbar för att skolmaten ska vara mer ekologisk och närodlad. Det är viktigt både för miljön och för att alla barn ska få näringsrik och god mat varje dag i skolan.

-Vi planerar staden för människor i första hand, snarare än bilar. Det ska vara möjligt att leva och bo i Västerås utan bil, och man ska kunna röra sig runt om i staden genom gång eller cykel. Självklart kör alla våra bussar på biogas.

-Vi satsar också på mer miljövänliga bostäder. Vi har nyligen invigt det nya kvarteret Kajstråket på Öster Mälarstrand. Fastigheten kommer ha trästomme samt fasader och tak i trä. Det är både bra för miljön och snyggt. Nu håller vi också på att bygga Sveriges första plushus, dvs ett hus som inte drar utan ger energi.

På riksnivå har vi drivit igenom ett antal viktiga miljöreformer som också stödjer kommunernas arbete. Under mandatperioden har vi hittills satsat 25 miljarder i miljöinvesteringar som går till solceller, cykelbanor, biogas, järnväg och många andra viktiga åtgärder.

Det är åtgärder som visar klimatledarskap. Men de visar också om framtidstro. Tittar man närmare på åtgärderna är det tydligt att omställningen inte är emot hot utan en möjlighet att skapa nya jobb, utveckla ekonomin och bygga mer hållbara och människovänliga samhällen. Ett miljöpartistiskt styre är en garant för att klimat- och miljöfrågorna kommer att prioriteras högst på dagordningen. Det är bra för både människa och framtid.

Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet de gröna

Anna Thunell, kommunalråd i Västerås för Miljöpartiet de gröna

Magnus Edström, kommunalråd i Västerås för Miljöpartiet de gröna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons