Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar Göransson: Fler frågor än svar i M-svar om pensioner

Annons

Riksdagsledamöterna Jessica Polfjärd (M) och Jan Ericson (M) kommenterade mitt inlägg den 7 september om pensionssystemets konstruktion, vilket i sin tur baserade sig på ett utspel från de båda M-politikerna ”om fördelarna med att pensionärerna betalar mer i skatt än de som är i arbete” den 31 augusti. Men deras försök till förklaring mynnade ut i ännu fler frågor och ifrågasättanden än svar.

Efter att ha tagit del av de båda riksdagsledamöternas senaste utspel måste man ställa sig frågan: vem har rätt – Pensionsmyndigheten eller Polfjärd–Ericson?

I inlägget den 31 augusti hävdade de båda att ”de som förvärvsarbetar betalar pensionen till dagens pensionärer och att då de som i dag arbetar går i pension i sin tur kommer att få sin pension betald av dem som då arbetar”.

I det senaste inpasset säger de samma sak, men utelämnar påståendet ”att då de som i dag arbetar går i pension får sin pension av de som då arbetar”.

Följande står att läsa på Pensionsmyndighetens hemsida: ”Alla som är födda 1938 och senare får varje år ett orange kuvert. Innehållet i ditt orange kuvert består av olika delar och visar bland annat hur mycket du hittills har tjänat ihop till din allmänna pension. Varje år som du arbetar och betalar skatt får du nya pengar avsatta till din framtida pension. I ditt orange kuvert kan du se hur mycket du hittills har sparat in till din allmänna pension.

Alla som arbetar och betalar skatt har ett konto för inkomstpensionen och ett konto för premiepensionen. Pensionskontona är till för att bokföra hur mycket var och en har betalat in till sin allmänna pension.”

Polfjärd–Ericson säger: ”Tvärtemot vad många tror är pensionen alltså ingen uppskjuten lön utan en statsfinansierad ersättning till personer som uppnått pensionsåldern. Det är som nämnts tidigare, de som arbetar som betalar för dagens pensionärer.”

Jag ställer åter frågan: Har Polfjärd och Ericson aldrig öppnat sina egna orange kuvert för att se efter hur mycket de betalat in till sina egna kommande pensioner?

Att påstå att pensionen inte är uppskjuten lön är inte annat än kvalificerat struntprat.

Syftet är självklart att få den stora gruppen pensionärer att acceptera och uppleva det som rimligt, och till och med positivt, att de betalar mera i skatt än de som är i arbete.

För övrigt tillhör jag anhängarna av arbetslinjen och ställer mig bakom devisen att det ska löna sig att arbeta. Men ålderspensionärerna är i detta avseende självklart undantagna. Den gruppen har jobbat färdigt.

Personligen har jag arbetat och betalat rejält med skatt sedan jag var 14 år gammal och i nästan 50 år, utan att gnälla. Och att nu betala mer skatt än de yrkesverksamma är inte fair play.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons