Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad i återvändsgränd

Annons

Roger Haddad (fp) skriver i VLT 26 juli om behovet av att "angripa problemen från roten", det vill säga söka anledningar till att människor missbrukar alkohol. Han ansluter därmed till Holbergs klassiska fråga om varför Jeppe super. Då kan man alltid hitta anledningar i människors bakgrund eller i samhällsförhållandena.

Frågan leder in i en återvändsgränd. Ty inget visar att olika bakgrundsfaktorer (arbetslöshet, ensamhet och så vidare) har tillnärmelsevis samma betydelse för missbruksutvecklingen som tillgången på alkohol.

Alltsedan frihetstiden är det väl känt vad tillgängligheten betyder för alkoholskadorna. I ett memorial 1758 skrev justitiekanslern till Kungl Maj:t att "utrotandet av brännvinsbränningen bleve en större vinst både nu och i framtiden, än om Sverige vunne länder och bataljer av sina fiender".

Det politiska arbetet med att begränsa alkoholtillflödet går nu mot sitt slut genom att EU öppnat för i det närmaste obegränsad införsel. Då måste fokus i arbetet mot alkoholskadorna skifta mot missbrukets tidiga faser, alltså när alkoholkonsumtionen skadar missbrukaren eller andra.

Eftersom det är ett mänskligt beteende att dricka alkohol, kan detta påverkas genom ingripanden. När missbrukarna tvingas ta ansvar för sitt beteende, till exempel frånvaro, fylleri eller trafikonykterhet, då blir det svårare att fortsätta supandet. Även för missbrukarna är detta tydliga signaler på att något håller på att gå allvarligt snett i tillvaron. Och signalerna kan användas i pedagogiskt eller terapeutiskt syfte för att minska alkoholkonsumtionen.

Men det finns också praktiska och sociala erfarenheter av hur man kan hejda detta missbruk - om bara viljan och verktygen finns. Det var för att efterlysa fler och bättre sådana verktyg som jag gjorde mitt föregående inlägg 19 juli.

THURE JADESTIG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons