Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han som struntar i EU

Annons

Vad heter ansvarige ministern för samordningen av EU-frågorna? Fel gissat. Det är Bosse Ringholm.

Alldeles riktigt. Vi pratar om den förre finansministern och nuvarande idrottsministern som har svårt att lägga på luren och under vars ordförandeskap fotbollsklubben Enskede IK misstänks för att betalat ut svarta spelarlöner.

På denne politikers bord ligger också EU-frågorna. Men vänta lite! Ringholm är vice statsminister också.

Han är med andra ord en upptagen man och det är kanske skälet till att han inte syns i EU-sammanhang. Eller gör han det? Hans medarbetare Åsa Hagman medger i ett mejl till mig: "Bosse är vice statsminister och det är svårt att särskilja hans roll som ansvarig för EU-samordningen." Med andra ord: när han gör något EU-mässigt är det svårt att veta om det sker som vice statsminister eller som samordningsminister.

Ringholm blev vice statsminister den 1 november 2004 och tillträdde som minister med ansvar för EU-samordning den 1 januari 2005. Hans diffusa rollspel har alltså pågått i ett knappt år.

Under denna tid har han inte, vilket moderate riksdagsledamoten Lars Lindblad anger som skäl för sin KU-anmälan av Ringholm, deltagit i ett enda ministerrådsmöte i Bryssel. Han har inte heller, fick jag mejlledes reda på av en tjänsteman, "inte någon gång varit i EU-nämnden under sin tid som Europaminister." Men det är tydligen i sin ordning, eftersom det är statssekreterare Lars Danielsson "som föredrar de frågorna."

På www.regeringen.se kan vi läsa att Bosse Ringholm samordningsansvarar för samtliga EU-frågor utom EU:s utvidgning som sköts av utrikesminister Laila Freivalds. Det är alltså svårt att förstå varför han inte skulle ha giltigt ärende i EU-nämnden.

Det är ju där, enligt riksdagens hemsida www.riksdagen.se, som regeringen ska samråda med riksdagen om EU-frågor. "Samrådet rör i första hand hur förhandlingarna i EU:s ministerråd ska läggas upp från svensk sida", förklaras det. Kanske anser Ringholm att förhandlingarna inte angår honom och att han därför kan slippa att hoppa på flyget till Bryssel?

Vid riksdagsdebatten "EU-debatt om aktuella frågor i EU-samarbetet 2006" (24/11) ignorerade Ringholm Lars Lindblads frågor om hans sätt att sköta EU-frågorna. Vi lär få vänta på förklaringarna till nästa KU-utfrågning. Men redan i dag står det utom allt tvivel att den vice statsministern, idrottsministern och samordningsministern hyser ett begränsat intresse för EU. Oavsett vad tjänstemän och politiskt sakkunniga anser finns det inget som hindrar en betydligt större arbetsinsats.

Valforskaren Sören Holmberg vid Göteborgs universitet visar, på basis av statistik från valet till Europaparlamentet i fjol, att väljarna har dåliga kunskaper om och ett allt mindre intresse för EU. Valundersökningen visar också att socialdemokraterna var sämst på att mobilisera sina kärnväljare.

Socialdemokraterna gör aldrig någonting av en slump. Regeringen utgår från att EU-frågorna inte anses som viktiga bland väljarna, att de till och med riskerar att bli ett sänke i valrörelsen. Alltså bestämmer sig Göran Persson för att ignorera dem. Alltså låter han Bosse Ringholm "samordna" EU-politiken. Alltså missköts den - avsiktligt.

Mats Wiklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons