Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikapporganisation: "Kassan" kränker oss

Alla har vi kunnat följa de många artiklar och insändare som VLT publicerat den senaste tiden om Försäkringskassan minst sagt märkliga handläggningar av sjukersättningsärenden.

Annons

Riksförbundet för Trafik- och Polioskadade (RTP) är en rikstäckande handikapporganisation som verkar för att hjälpa och stötta personer som råkat ut för skador och olyckor. Inom Västerås lokalförening av RTP, med 400 medlemmar, kan vi inte längre tigande se på hur våra medlemmar kränks och förolämpas av det nya och hårdare regelverket som Försäkringskassan säger sig arbeta efter.

Vi har alltid uppfattat Försäkringskassan som en trygg instans för den som drabbats av sjukdom, skada eller olycksfall som medfört att vederbörande blivit helt eller delvis arbetsoförmögen.

Vi som har skadats vill inget hellre än att komma tillbaka till arbetslivet med stimulerande arbetsuppgifter och socialt umgänge med trevliga arbetskamrater. Men många av oss har efter flera års rehabilitering och arbetsprövningar till slut fått sänka våra mål och ambitioner på grund av sjukdom eller skada och tvingats inse att vi inte klarar av arbetsmarknaden. Det är en tuff insikt att bära. Ingen av oss vill ligga samhället till last. En olycka eller sjukdom kan vi inte och skall vi inte lastas för.

För några år sedan blev många medlemmar, även unga i tjugoårsåldern, av Försäkringskassan påtvingade att bli det som förut kallades sjukpensionärer. Idag heter det att man får sjukersättning. Nu, några år senare, gäller helt andra förutsättningar. Vi har läkarutlåtande från våra behandlande läkare, från specialister, från stora och omfattande utredningar. Men vad hjälper det? Försäkringskassan skriver i sina beslut "Vår försäkringsläkare gör en annan bedömning av din arbetsförmåga".

Hur kan ett yttrande från en Försäkringsläkare som aldrig träffat försäkringstagaren i fråga och som bara har haft ett fåtal minuter på sig att läsa igenom handlingarna väga tyngre än flera specialistläkare som träffat patienten?

Vi läste i VLT den 20 februari att Göran Wictorin, utvecklingschef på Försäkringskassans länskontor i Västmanland, lät meddela att det är väldigt ovanligt att Försäkringsläkaren går emot den försäkrades egna läkarutlåtande. Det stämmer dessvärre inte med våra medlemmars erfarenheter.

Vi har goda kontakter med advokater och jurister som bistår våra skadade medlemmar vid trafikskaderegleringarna mot Försäkringsbolagen. När dessa advokater och jurister överväger att inte ta sig an några fler trafikskadeärenden på grund av Försäkringskassans egna läkares bedömningar, ja då har det gått för långt!

Flera medlemmar har av Försäkringskassan bedömts ha arbetsförmåga kvar medan arbetsgivaren och arbetsförmedlingen hävdar det motsatta. Det får till följd att ingen sjukersättning utgår från Försäkringskassan eftersom de anser att arbetsförmåga finns. Ingen arbetslöshetsersättning utgår heller eftersom personerna är för sjuka för att kunna arbeta. De drabbade har helt enkelt blivit tvungna att ansöka om socialbidrag för att klara sig. Är det tänkt att försäkringen ska fungera på detta sätt?

Handläggningen av våra medlemmars ärenden kan starkt ifrågasättas. Finns det ingen myndighet som kan syna det maktmissbruk som Försäkringskassan ägnar sig åt? Vi kan och vill uppmana alla som känner sig kränkta av Försäkringskassans handläggning av sjukersättningsärenden, där uppenbara sakfel föreligger att överklaga hos Länsrätten. Det kostar inget. Man kan begära personligt företrädande, vilket innebär att man själv kan få möjlighet att delta och berätta om sitt fall. Har man svårt att uttrycka sig i tal och skrift, kan man be att få ta med en god vän eller ta hjälp av Taltjänst som är kostnadsfri.

Hur ska Försäkringskassan kunna fatta riktiga beslut, när verksamheten har tydliga sparkrav för kraftigt minskade kostnader för sjukersättning samtidigt med stora personalneddragningar?

Michael Carlin

Västerås lokalförening av

Riksförbundet för Trafik- och polioskadade

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons