Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handla för barnens bästa

Annons

Julen handlar om överlevnad för många människor runt om i världen. Fredrik Pettersson skriver att julen handlar om tyranni och kapitalism. Jag håller med Fredrik i en sak och det är att julen har kommit att handla väldigt mycket om julklappar. Men jag håller inte med om att det skulle handla om tyranni. Tvärtom. Kapitalism och marknadsekonomi handlar om solidaritet och medmänsklighet.

Tack vare alla julklappar som vi köper under julen så ökar försäljningen och produktionen i bland annat Sydostasien, något som positivt gynnar de fattiga människor som bor där. Ett område som inte minst i dag är helt beroende av att sälja så mycket som möjligt för att ekonomiskt kunna bygga upp sina länder för egen kraft igen.

Köpkraft är någonting bra och inte minst något som vi själva har möjlighet att påverka. Som konsumenter bestämmer vi vilka varor vi vill köpa och vilka varor vi inte vill köpa. Det är det här som kallas för marknadens makt. Pettersson verkar underskatta den konsumentmakten och framför allt den kraft och påverkan den har för fattigdomsbekämpningen i världen.

Om Fredrik Pettersson och hans vänner slutar köpa varor som är tillverkade i andra länder så kommer många barn tvingas sluta sina skolor, svälta och i slutänden dö av hunger. Handlar vi mer så kommer fler företag att startas, fler sätts i arbete, utbildningsnivån att höjas och högre löner för de anställda eftersom konkurrensen på arbetskraft höjs. Låt tomtens verkstad vara kvar i Asien och låt fler människor få njuta frukten av kapitalism och marknadsekonomi.

Köpte du, precis som jag, en julklapp till någon i julas så kan du stolt klappa dig på axeln och känna att du har hjälpt fattiga människor i tredje världen.

Fredrik Pettersson undrar vilken typ av samhälle vi vill leva i. Svaret är: jag vill leva i en värld där vi kan bestämma över oss själva och den värld vi väljer att leva i. För att åstadkomma det så tror jag att vi behöver både kapitalism och företagande. Det är det jag lägger i ordet solidaritet.

Det är ingen nyhet att demokrati och ekonomisk tillväxt går hand i hand. Globalisering, handel, utbildning och utbyte av idéer behövs. Genom en bojkott av julklappar så hjälper vi inte barnen i Sydostasien, och vi hjälper inte heller världen att utvecklas framåt. Vi bygger i stället murar omkring oss för att slippa se världen utanför och för att höra deras skrik på hjälp. Köp i stället mer och hjälp till med att bidra till en välfärd som sträcker sig utanför våra egna hem och tankevärldar.

Fredrik Pettersson är socialdemokrat och man kan se att hans och partiets resonemang speglar av sig även på den svenska arbetsmarknaden, där önsketänkandet om att kortare arbetstid, högre löner och en större välfärd inte går ihop. Nej, med ett annat resonemang och med en annan regering så kommer fler i arbete, köpkraften kommer att öka och det blir större konkurrens på marknaden. I slutänden kommer det att få u-länder att bli i-länder och Sverige på toppen av välfärdsländer igen. Köp mer!

Åsa Coenraads

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons