Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hannes Persson: Diktaturer ska inte få bistånd

Annons

Alliansregeringens omläggning av biståndspolitiken är riktigt bra. 70 länder som får del av det bilaterala biståndet minskas nu till 33. Även om Sverige ger mycket i bistånd jämfört med många andra länder är vi en liten givare i absoluta tal. Då gäller det att fokusera på ett fåtal länder. Om biståndspengarna ska fördelas på ett 70-tal länder säger det sig självt att det inte blir särskilt mycket pengar till varje land.

Det är bra att regeringen tar tag i en i vissa fall illa hanterad biståndspolitik. Att Sverige nyligen nådde upp till enprocentmålet, det vill säga att ge en procent av BNI i bistånd, är viktigt. Det är viktigt att gå före andra länder och visa global solidaritet för att förmå också övriga länder att öka sitt bistånd. Att "kraftsamla" och "fokusera", som biståndsminister Gunilla Carlsson (m) talar om, får inte leda till sänkt biståndsbudget. Vi i den rika delen av världen har råd att dela med oss.

Det är också glädjande att bistånd inte längre ges till Kina, Vietnam och Laos. Sverige ska ta avstånd från diktaturer som inte vill gå i en demokratisk riktning. I stället borde bistånd till diktaturer gå genom lokala organisationer som arbetar mot enpartistyret och för en demokratisering.

I Vitryssland, som ofta kallas Europas sista diktatur, måste Sverige ta en tydligare roll i att stötta dem som jobbar för demokrati. Människor som arbetar för fria tidningar, vågar uttrycka sin åsikt och oppositionspartier måste känna att de har omvärldens stöd.

Med den nya inriktningen på biståndspolitiken drar sig Sverige ur många länder. Dessa får i stället förlita sig på andra länders bistånd. Den krassa verkligheten är dock att Sverige inte kan vara med överallt. Det är bättre att fokusera resurserna till färre länder och i stället höja kvalitén på

biståndet. Målet måste vara att få ut så mycket hjälp som möjligt av varje satsad biståndskrona.

Hannes Persson

liberal student

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons