Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans G Erikson: Hur ser det ut i Västerås 2026?

Annons

”Ord, ord, ord” skriver Shakespeare i Hamlet. Citatet kan passa som sammanfattning av kommunfullmäktiges nyligen antagna vision Västerås 2026 för stadens utveckling.

Jag undrar om de cirka 2 000 västeråsare, som varit med och lämnat idéer om stadens framtid, hade förväntat sig denna typ av målbild som ett resultat av deras medverkan. I och för sig ett välformulerat dokument men som lider brist på konkreta åtgärder, som i en kort överskådlig närtid kan förverkligas för stadens utveckling och attraktivitet. Ett dokument finns nu som inte på något sätt kan upplevas som förpliktigande för framtida åtgärder.

Det räcker inte med att enbart skriva visioner. För en utveckling av vår stad behövs en handlingsplan med angivande av reella åtgärder där tid skall anges för önskat genomförande av dessa utifrån vad stadens ekonomi kan tänkas tillåta. En sådan hantering driver på arbetet med utveckling av staden. Vad händer nu med den antagna visionen? Var finns ansvaret för målbildens fortsatta liv?

”Mer storslagna upplevelser inom kultur” talar visionen om. Inom vilka områden och för vilka? Ett konkret handlingsprogram hade säkert skrivit att Sveriges sjätte stad behöver en teater, som senast inom ett par år sjuder av verksamhet för ung och gammal. Eller att den symfoniska musiken ges en stabil organisation för att i ett av Sveriges finaste konserthus få utveckla sin repertoar och sitt konstnärliga kunnande.

”Vi är med och skapar möjligheter för större rörlighet, även med övriga omvärlden. Vårt moderna transportsystem gör det enkelt för Stockholm och resten av världen att ta sig hit” är ett annat citat ur målbilden. I en målbild av mer konkret art kunde det ha framhållits att inom ett år skall det vara möjligt för västeråsarna att kunna åka tåg till Stockholm före klockan tio även en helgdag! Samt att Västerås begåvas med ytter-ligare ett par stationer för att göra det smidigare för boende i stadens ytterområden att nå järnvägen.

”Vi badar längs Mälarens alla stränder”. Ja, det är väl att ta i! Visserligen är en mycket önskvärd upprustning av Björnön och baden där på gång, vilket är bra. Men i övrigt är det ingen jäkt vad gäller upprustning av Västeråsfjärdens öar på vilka många gamla fina badvikar är på väg att växa igen. En konkret ambition kunde ha sagt att inom några år skall alla dessa vara åter-ställda!

Avslutningsvis så sägs att ”Västerås är staden där du tryggt vandrar barfota hemåt i sommarnatten”. Vackert skrivet, men västeråsarna skulle säkert mer ha uppskattat om det i målbilden hade uttryckts att ”Västerås är staden där du tryggt kan ta bussen hem från Centralen alla kvällar i veckan”.

Mycken tid och arbete har lagts ner på målbilden. Vad blir det av den? ”Den som lever får se”, som vi brukar säga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons