Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans G Erikson (M): Hur har Posk det med demokratin?

Traditionsenligt i kyrkovalstider hakar Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) upp sig på att politiska partier i vårt demokratiska land ställer upp i kyrkovalen med fokus på kyrkliga frågor.

Annons

Partipolitik ska inte finnas enligt Posk. Vad gör Posk? Jo, komponerar ett mastigt kyrkopolitiskt valprogram. Är inte det också politik? Visserligen inte traditionell partipolitik, men nomineringsgruppspolitik.

Vad är skillnaden? Jo, att de etablerade partierna har kandidater, som företräder ett visst samhällspolitiskt program utanför kyrkan, som väljarna känner till, och som är till stor nytta även inom den kyrkliga verksamheten eftersom kyrkan är en del av samhällslivet. Hur kandidaterna på en Posk-lista ställer sig till allmänna samhällsfrågor vet väljarna däremot mindre om.

Demokratin i Svenska kyrkan vill Posk förnya genom att gå från direkta val till indirekta val. Visst, det blir en förnyelse, men inte i någon riktning som stärker demokratin. Snarare tvärtom. Det är genom direkta val, som varje kyrkomedlem får göra sin röst hörd och där varje röst är lika mycket värd. Vid indirekta val finns stor risk för att den enskilde väljarens röst inte ges något värde. Vi har direkta allmänna val och det är grunden i vår demokrati. Vad är det för fel på den rutinen? Vill Posk kanske agera för indirekta val också i riksdags- och kommunalval?

I ekonomiska frågor är Posk nästan tyst. Inga konkreta förslag om hur kyrkans alltmer sviktande ekonomi och kostsamma organisation skall mötas och klaras ut. ”De små församlingarna skall bestå och ingå i större ekonomiska enheter för ekonomisk bärkraft, effektiv förvaltning och breddad verksamhet” skriver Posk. En i och för sig god ambition men låter dock inte så rationellt fulländat. Varför inte gå ett steg längre och tillsammans med oss moderater verka för att minska antalet församlingar – med bibehållande, förstås, av kyrkorna? Det kan ge besparingar i förvaltningen och i den kyrkopolitiska förtroendevalda organisationen. Var fjärde kyrkoavgiftskrona går nu till administration, vilket inte är bra.

I stället för besparingar vill Posk spendera pengar på ”utbyte med andra kyrkor runtom i världen”. Det är inte gratis. Hur få pengar till detta när vi nu uppmanas att göra kraftiga inskränkningar i nuvarande verksamhet? Vi moderater menar att den dagliga församlingsverksamheten är viktigare än utlandsresor.

Så uppmärksammar jag en ambition i Posk:s program, som jag aldrig tidigare sett vare sig i ett allmänpolitiskt eller kyrkligt valprogram. Här förordar Posk klart och tydligt vilken tidning som skall svara för kyrkans annonsering framöver. Affärsverksamhet hör inte hemma i kyrkopolitisk valpropaganda enligt min uppfattning.

Den väljare, som vill att Svenska kyrkan även framledes skall ledas i god demokratisk ordning, röstar inte på Posk utan väljer en annan nomineringsgrupp.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons