Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans G Erikson: Rektorer ska inte ge upp

Värna elevidrottsplaner

Annons

Bäckbyskolan riskerar att läggas ned till hösten.

Hur länge är det sedan den nu ihärdiga debatten om vår skola, främst grundskolan, kom igång. Jag vågar påstå att den började gro ordentligt efter det att minister Göran Persson i slutet av 80-talet kom med beskedet att kommunerna skulle ta över det statliga skolansvaret. Givetvis uppstod stor oro i skolvärlden.

Mer behöver inte skrivas här. Alla samhällsintresserade svenskar vet vad resultat har blivit för vår skola och oroas för dess framtid.

När bekymren efter några år började visa sig i skolvärlden försökte regeringar av olika majoriteter att rätta till dem. Om 100 dagar har vi klarat ut dem, sade (MP) kaxigt när partiet gick in i regering med (S). Men fortfarande lever och växer skolbekymmer och genererar debatter. Bland dem tycks idag de alltför stora klasserna dominera och de måste därför komma bort, vilket skulle underlätta lärarnas undervisning med följden att eleverna kan visa upp bättre studieresultat och trivsel.

Detta har alltid, som jag vet, efter mina många år i skolan, varit ett starkt önskemål bland skolledare och lärare. Bäckbyskolan i Västerås med 300 elever tappar nu många av dem enligt en tidningsartikel att döma.

Eleverna tycks inte trivas och är inte är nöjda med undervisningen. Givetvis en mycket allvarlig kritik av skolledningen.

Rektor säger nu sig inte kunna skapa en fungerande organisation med för få elever. Hur beter sig en skolledare åt i en glesbygdsskola när likartade bekymmer kan dyka upp där? Att en rektor tar det så enkelt som att bara stänga sin skola vid motgång låter märkigt Kan det möjligen vara så att politiskt beslut redan finns om nedläggning och rektor får stå till svars?

En mycket viktig självklar uppgift för en rektor är att i samråd med lärare, elever och föräldrar ta sig an bekymret. Rektor har kanske många elever kvar, i den minskade elevgruppen, som inte klarar sina uppgifter tillfredställande

Nu har rektor en gyllene chans, efter samråd med grundskolenämnden, att i en mindre organisation planera för en effektivare undervisning och stimulerande elevvård i samarbete med skolans pedagogiska och elevvårdande resurser.

I lokaltidningen VLT läser vi att politiker, som har till uppgift att hitta tomter lämpliga för byggnation av bostadshus, sugna ser på Herrgärdsskolans elevidrottsplan, Jag undrar: Vad har vi för politiker?

Följer de ej med i skoldebatten? Nu talas engagerat om att skolan måste utöka idrottsverksamheten för att stärka elevernas fysiska hälsa

Så kommer lokala politiker och vill plocka bort förutsättningar för den möjligheten genom att elevidrottsplanen får ge vika. Är detta elevvård och trivselbefrämjande för eleverna?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons