Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans G Erikson: Rocklunda är platsen för skejtparken

Annons
Plats sökes. Var är det bäst att bygga en skejtpark? Tekniska nämnden föreslår östra Lögarängsparken, medan Hans G Erikson föredrar ¿Rocklunda.foto: Adam Rönnegård/Vlt arkiv

I ärendebeskrivningen till Tekniska nämndens beslut i september om placering av betongparken för skejting står att läsa: ”Det finns önskemål om att bygga en betongpark i Västerås och flera placeringar har varit aktuella. Önskan har varit att hitta en lämplig yta, som ligger relativt nära centrum och som har goda kommunikationer och ett bra visuellt läge.”

Utifrån denna skrivning har tekniska nämnden fastnat för östra hörnet av Lögarängen alldeles intill ett kafé, en restaurang, gästhamn och nya bebyggelsen i Stallhagen. Alternativet, en placering i västra delen av båtuppläggningsytan, som gränsar till badplatsen, var tydligen inte tänkbart.

Västerås har nu efter många års väntan fått den efterlängtade öppningen mot Mälaren. Västeråsare bor nu sjönära, promenad- och cykelvägar finns kilometervis efter stranden, restauranger och kaféer finns liksom bad- och solmöjligheter i närhet av city. Vi skall vara rädda om vår närhet till Mälaren och se till att vi kan njuta av närheten till sjön utan störande inslag som buller från en skejtanläggning.

Hur kommer gäster på kafé och restaurang att reagera under en vacker sommarkväll liksom stadsbesökare vilka anlänt med båt till gästhamnen, om bullret blir alltför påtagligt och störande? Kommer nya Stallhagskvarterets och före detta fängelsets boende att acceptera bullerstörningar?

Betongparkens läge prisas av Carin Lidman, som menar ”att det skall vara lätt och smidigt att ta sig till betongparken, därför är placeringen viktig” . Med det resonemanget borde skejtarna få sin park vid Rocklunda, som har stadens bästa bussförbindelser och på det visuella läget finns inget att klaga på. Lögar-ängen kan inte nu skryta över bra busstillgänglighet.

”Skejtparken kommer också att bli ett fint och spännande blickfång, som kommer att synas från väg och järnväg”, säger Carin Lidman vidare. Det är Mälaren som skall synas från järnvägen om staden vill marknadsföra sig som en sjöstad och inte via en betongklump, som vi har många av ändå.

I VLT den 21 september säger Carin Lidman följande: ”Efter diskussioner med representanter från stadens skejtare, parkenheten och de sociala nämnderna har vi landat i att östra Lögarängsparken i närheten av gästhamnen är den bästa placeringen.” I mitt tycke ett mycket svagt underlag för beslut. Vad säger Turistbyrån – tror den att skejtparken lockar båtturister hit? Vad tycker restaurangen? Har Kultur-, idrotts- och fritidsnämnden fått yttra sig? Har någon ansvarig nämnd för stadens estetiska miljö fått yttra sig?

Det här beslutet, som de rödgröna i nämnden tydligen till vilket pris som helst vill genomdriva, verkar vara populistiskt i högsta grad. En mycket liten grupp av stadens innevånare skall tydligen få sin önskan uppfylld. Det skulle vara intressant att få veta hur många procent av stadens 140¿000 innevånare som tycker om anläggningen och dess placering.

Skejtparken och dess besökare hör säkert bättre hemma på Rocklunda tillsammans med andra idrottsutövare och där, som Carin Lidman också säger, ” få till positiva möten mellan generationer och kulturer”. Gott om utrymme finns där för såväl utövare som åskådare och bilar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons