Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans G Erikson: Varför tappar Västerås farten?

Västerås växer så det "knakar i fogarna" sägs det i samhällsinformationen. Nya bostadskvarter vid Mälaren, i city och i förorter planeras och byggs liksom att gamla fastigheter byggs om för att möta stor inflyttning till staden.

Annons

Det tycks inte vara någon hejd på byggandet, kan man som lekman tycka, men mer behövs säger planerare. Det är givetvis positivt att engagemang för förnyelse av stadens bostadsstruktur med moderna bostäder finns och som kan verka som dragkraft för stadens utveckling.

Men, vilka är det som befolkar de nya kvarteren? Är det villaägare som sålt sina hus, eller är det västeråsungdomar, som i nyproduktionen får sin första lägenhet eller är det nyinflyttade till staden, som lockas av till exempel sjönära boende?

Jag är inte sakkunnig för att kunna svara på frågorna, men efter att ha studerat senaste kvartalsrapporten från Statistiska centralbyrån om kommunernas befolkningsutveckling så vågar jag gissa att inte är de nyinflyttade i staden, som främst befolkar de nya kvarteren.

En studie jag gjort av sju städer, som har mer än 120000 invånare (de tre storstäderna undantagna) och där Västerås intar en tredje plats beträffande antalet invånare, visar att alla övriga sex städer har haft en befolkningsökning under första kvartalet med mellan 165 och 600 personer. Västerås ökade med endast 50 personer!

Alla städer utom Västerås visade upp inflyttnings-överskott mellan 140 och 390 personer. Västerås däremot hade ett inflyttningsunderskott på sju personer. Ingen positiv start på 2008 i en ambition att staden skall öka med 800- 1000 personer årligen.

Om första kvartalets siffror blir bestående under återstående kvartal så ökar Västerås med endast 200 personer under året, medan de jämförbara städerna drar ifrån ordentligt.

Vad har hänt Västerås? Är det ett tillfälligt avbrott

i folkökningen? Vi kan inte skylla på stagnation i näringslivet. Beskeden om stora etableringar i handeln och att industrin är delaktig i en miljardorder tyder på utveckling och framåtanda.

Men enbart jobb, bostäder och köpcentra räcker givetvis inte för god växkraft. Det behövs också

faciliteter av andra slag, inte minst inom den kulturella sektorn, och då för alla åldersgrupper. En i det fortsatta utvecklingsarbetet viktig fråga, som säkert är värd en egen mässa.

Hans G Erikson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons