Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Jansson (v): Man måste kunna få välja bort också

Annons

Är valfrihet att välja om ens pensionspengar ska förvaltas av ett bolag som inte handlar med aktier inom krigsindustrin? Är valfrihet att man kan välja/välja bort tonfisk där fångsten av dem även skadar/dödar delfiner? Är valfrihet att kunna välja ekologisk eller kravmärkt mat? Är valfrihet att kunna välja produkter som inte produceras med hjälp av barnarbete ?

Att det som står ovan är val som alla bör kunna göra är väl nästan alla överens om. Men börjar vi titta på möjligheten att välja hemtjänst som är offentligt driven och inte sker i vinstsyfte så händer plötsligt något.

Valfrihet enligt moderat tro är att man självklart ska få välja vad man vill, så länge man inte till exempel väljer offentligt driven hemtjänst. Skulle man mot förmodan vara så dum att man ändå väljer det alternativet så gör man bara som i Nacka. 400 brukare

i Nacka sade sig vilja ha kommunal hemtjänst, men moderatmajoriteten (utan stöd från folkpartiet!) bestämde att verklig valfrihet inte omfattar kommunal verksamhet så den kommunala hemtjänsten lades ned. Är det så det kommer att bli i framtiden inom kommunal- och landstingsverksamhet i Västerås/Västmanland?

Om man utifrån moraliska, eller andra, bevekelsegrunder föredrar en verksamhet som inte bedrivs i vinstsyfte och kan se nackdelar med att en verksamhets syfte är att generera vinster till aktieägare i till exempel Indonesien eller England, ska man då inte kunna välja bort den?

Hans Jansson

ordförande för vänsterpartiet

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons