Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Liliegren: Meriter viktigare än försyndelser

På senare tid har det utbildats en praxis, att i samband med utnämningar av politiska befattningshavare, berätta om eventuella "lik i lasten".

Annons

Detta innebär att man redovisar om vederbörande anlitat svart arbetskraft, åkt dit för fortkörning, haft P-böter, haft någon underkänd deklaration etcetera. Gör man inte detta kommer kvällspressen snart att ha grävt fram eventuella försyndelser.

Om den redovisade "meritlista" är noll eller mycket begränsad anses vederbörande vara lämplig för den aktuella uppgiften.

Åtminstone om man skall mäta med mediers måttstock och tyvärr också en stor del av allmänhetens. Tänk om motsvarande rekryteringsmodell skulle tillämpas för andra ansvarsfulla yrken?

När såg man en granskning från mediernas sida av en nyutnämnd befattningshavares kvalitéer, i form av utbildning,

erfarenheter, meriter och kompetens? Det vill säga, kan personen antas lämplig och kapabel att utföra det jobb som förväntas? Sällan eller aldrig ägnas en rad åt dessa verkligen relevanta frågeställningar.

Orsaken är uppenbar. Det är mycket lättare att gräva fram och framför allt "snaskigare" att presentera försyndelselistan än att seriöst granska personens meriter. Dessutom ger det häftigare rubriker, vilket i sin tur säljer fler lösnummer.

Ytterst handlar det om att nyheter idag är en konkurrensutsatt, kommersiell produkt som det gäller att sälja till varje pris, det vill säga att tränga igenom mediebruset och nå fram till läsaren. Då duger inte nyanserade och väl genomarbetade, granskande artiklar.

Observera att jag inte försvarar de felsteg som politiker och högt uppsatta statstjänstemän kan ha begått i det förgångna, men jag tycker inte att ett fläckfritt leverne är det enda som skall krävas för att inneha viktiga politiska uppdrag. Kompetens och tidigare meriter, liksom, så småningom,

i ämbetet uppnådda resultat, måste väga tyngre.

Dessutom skall likhet inför lagen gälla. Politiker skall inte dömas eller bedömas efter några speciella moraliska värderingar, som medier gärna provocerar fram, och som inte gäller vanliga medborgare.

Som jag ser det är den nuvarande tågordningen ett hot mot demokratin. Vem vill utsätta sig för risken att bli hudflängd

i medierna på grund av att man anlitat svart arbetskraft någon gång i det förflutna? Något som de flesta av oss för övrigt gjort. Vilka kommer i framtiden att vilja kandidera till politiska förtroendeuppdrag?

Hans Liliegren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons