Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Ohlsson, HGF: Bygg för människor, inte BNP

Människor behöver ett bra boende till en rimlig kostnad. Det gäller både i avfolkningsbygd och i större städer. I dag blir vårt land allt mer trångbott på vissa håll och allt mer slitet på andra. Det är dags att inse att vi måste bygga och renovera bostäder hela tiden i Sverige.

Annons
Ingen jobbfråga. Hyresgästföreningen menar att nya bostäder behövs för människornas skull. (Bilden är från Lillåudden i Västerås). foto: iris tiitto

Det gäller även Västerås. Här vill politikerna bygga fler lägenheter och nu krävs det handling.

Vi har en lång och spännande valrörelse framför oss. Vi inom Hyresgästföreningen kommer ta alla chanser att påminna både väljare och politiker om två problem på bostadsmarknaden. Det handlar om bostadsbristen på de orter där befolkningen ökar, samt ombyggnadsbehov som finns över hela landet. Detta är svåra och kostsamma problem. Men problem är till för att lösas – och löses de inte får man kanske ännu större problem med tiden. Vi ska inte tillbaka till ett trångbott Sverige, där bostadsbristen och standarden var alarmerande dålig.

Vi inom Hyresgästföreningen vill att boendet får en central roll i valrörelsen. Det finns redan tydliga signaler på detta. Bland annat har det rödgröna alternativet föreslagit ett ROT-avdrag för hyresgäster. De är bra, eftersom hyresgäster i dag får betala mer för en renovering, genom hyran, än vad andra boende behöver göra. I det rödgröna utspelet finns också förslag om ekonomiska stimulanser för att få fart på byggandet.

Nu väntar vi på att regeringsalliansen också ska lyfta fram hyresgästerna i den bostadspolitiska debatten. Vi hoppas och tror att ett sådant utspel kommer. Att hyresrätter blir byggda och renoverade med samma förutsättningar som bostadsrätter och villor är en självklarhet – men så fungerar det inte i Sverige i dag.

Politiker i alla läger pratar om behovet av nya jobb. Det är utmärkt att jobb kan skapas i byggsektorn, men det får inte bli så att jobbskapande åtgärder styr andra politikområden, vilket man kan befara när bostadspolitik numera lättvindigt kopplas samman med jobbåtgärder. Bostäder behövs för bostädernas skull. Det faktiska behovet av nya bostäder och en förbättrad standard i miljon-programmen är realiteter som knappast är lösta efter att konjunkturen vänt uppåt.

Ett bra boende är ingen jobbfråga. Det är en framtidsfråga för Sverige och för landets kommuner. De trångbodda städerna kommer att tappa i tillväxttakt. I städer med svaga bostadsmarknader kommer incitamenten att bo kvar att försämras om förfallet tilltar. Självklart ska vi inte gnälla om det faktiskt byggs mer framöver – men det känns allvarligt om Sveriges politiker inte inser att det måste byggas för människornas skull, inte för BNP:s skull.

Bara delar av bostadspolitiken avgörs nationellt, i riksdag och regering. Det stora ansvaret för bostadsförsörjningen finns ute i kommunerna.

Den nationella diskussionen om bostadspolitik har börjat. Vi väntar med spänning på den lokala. Hyresgästföreningen uppmanar de politiska partierna i Västerås att lägga korten på bordet och berätta för medborgarna hur de ser på bostadsmarknadens utveckling på kort och lång sikt.

HANS OHLSSON

Ordförande Hyreshästföreningen Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons