Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Stackegård (M): Bra skolor skall få göra vinst

Jag har flera gånger avstått från att gå i insändar- och debattpolemik med Solveig Ingemarsson, eftersom vi samarbetar väldigt bra på andra områden, men den diskussion, som nu uppstått i kölvattnet av Carin Jämtins frondering mot friskolor
inbjuder till en ganska fundamentalt ideologisk debatt.

Annons

Vissa friskolor skapar uppenbarligen en betygsinflation som kan skapa referensen, nämligen att man lättare skaffar toppbetyg om man väljer just det gymnasiet. Samtidigt är det ju just elevernas studieprestation som är kriteriet på den bästa undervisningen när man sätter studieresultatet som skolans främsta mål. 

När man då pläderar för att stoppa friskolor och återgå till enbart kommunala gymnasier säger man ju samtidigt, att i kommunala skolor har läraren ingen ambition att coacha eleverna till stordåd i studierna. Det är ju ett hemskt underbetyg till de kommunala gymnasierna och skulle bekräfta bilden av flumskola. Min slutsats är i stället, att betygen måste baseras på allmänna nationella prov. 

Debatten om vinst på skattefinansierad service såsom friskolor, äldrevårdens entreprenader liksom sjukvårdens privata sektor, är ett kärt ämne och kommer alltid att vara en skiljelinje mellan styrande och opposition. Så gott som hela vårt samhälle baseras som väl är på marknadsmässiga konkurrensvillkor. När nu skolpengen är generell är det svårt att se varför en god skolform inte skulle få resultera i att ägarna gör vinst. Försäkringsbolag gör vinst, tandläkare gör vinst, läkemedelstillverkare gör vinst. Varför inte skolor? 

Svaret är ju i stället, att varje service av detta slag kräver en tillsyn! Det gäller ända från aktiebörsen över friskolor till fjärrvärmemonopol. 

Tack, ni som kämpade igenom Fryxellska skolan! Beviset på friskolornas berättigande kommer inte bara i julkonserternas fantastiska engagemang utan bekräftas av snittbetygsjämförelsen mellan stadens skolor. Fryx är Västeråsskolornas benchmarking. 

Det måste vara väldigt svårt att få ihop ideologin att dels välkomna och bejaka småbolag och entreprenörer och samtidigt bannlysa vinst inom servicesektorn.

Hur går den ideologin ihop – eller gör den det?

Hans Stackegård (M)

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons