Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hänsyn bör tas till gammal kulturhistorisk stadsmiljö

Annons
Stadsmiljö. Debattören anser att hänsyn bör tas till gammal kulturhistorisk stadsmiljö då staden förändras.foto: VLT:s arkiv

Merparten av oss västeråsare gläds säkert med uppfräschningen av stadens city där nu senast Smedjegatan blivit färdigrustad. Sturegatans modernisering är på gång men flera gat-stumpar väntar på sin tur innan vi kan vara helt nöjda med citys förändrade gatumiljö..

Det är med förändring av gator och torg som när man rustar en bostad. Först i tur står golv och väggar, på gator handlar det om körbanor och beläggning bland annat. Därefter kommer kanske det svåra och det är, om vi håller oss till en bostad, att anpassa äldre och modernare möblering till att komplettera varandra efter rustningen . Även uppfräschade gator, torg, parker och andra offentliga platser ska ”möbleras” för att få en tilltalande helhetsutformning i stadsbilden. Hänsyn bör då tas till gammal kulturhistorisk stadsmiljö, som under många tidigare år satt sin prägel på stadsmiljön och därför inte får negligeras för lätt.

Det finns nu, vilket jag är bekymrad över, en tendens till att denna ambition tycks vara ur spel. Ett av stadens absolut vackraste hus, det Sundiska vid Stora Gatan börjar komma alltmer i skymundan. Huset byggdes av tobaksfabrikören A.T. Sundin och stod klart 1850 och staden fick då sin första verkliga monumentalbyggnad på mycket länge. Utsikten från huset mot Stadsparken, Fiskartorget, Slottet och mot sjön behöver inte skämmas för sig. Omvänt framträder huset bakom parken som en av stadens pärlor bland byggnader. Nu har utsikterna från båda hållen naggats i kanten först genom att en till miljön inte anpassad blå fyrkant innehållande en urinoar placerats på Slottsgatan.

Fanns det ingen annan plats för den lådan? Risk finns vidare för att det vackra samspelet mellan park och Sundiska huset ytterligare försämras om den tänkta bistron byggs. Är det så nödvändigt att denna bistro byggs? Varför inte låta den nu, efter trädfällningen, öppna platsen utformas till en blommande oas med soffor där cityvandrare får vila trötta ben och samtidigt beskåda fontänen ”Vattenlek” där ”bagar´ns pojke” badar?

Stadsparken och kvarteren runt om måste hanteras försiktigt utifrån ett ansvars-tänkande för kulturmiljön, som tillhör bland de skönaste platserna i staden. Det gamla Fiskartorget ingår också i Stadsparkskvarteret och torget bör inte utsättas för verksamheter, som stör torgets kulturella miljö, tivoli-verksamhet till exempel, som nu under den senaste påskhelgen.

Stora Torget är sedan gammalt ett torg för handel vilken var omfattande fram till mitten av förra seklet. Men med tiden har av förklarliga skäl den verksamheten avtagit. De stora torgen i städer är ofta lite av ett smycke för staden. Där finns vackra blomster-arrangemang, grönskande träd, kanske ett konstverk med anknytning till stadens historia, en fontän som sommartid bidrar till att friska upp miljön samt plats för torg-handel.

Vårt stora torgs miljö är långt ifrån denna vision. Pengar, som staden nu årligen bidrar med för att bygga upp en konstisbana inför vintern, kanske kan omsättas i en mer bestående upprustning av torgets permanenta miljö, som kompletterar den gamla Bondtorgsmiljön, det pampiga Stadshotellet och de moderna affärshusen.

Västerås gamla stadsmiljöer tål inte att hanteras hur som helst med moderna populistiska stadsmiljöförändringar av olika slag. Lika viktigt som att vi skapar en fungerande logistisk gatumiljö, lika viktigt är det att vi tar ansvar för och hänsyn till vad tidigare kulturansvariga västeråsare byggt upp och vårdar detta för kommande generationer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons