Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är mitt svar, Åke Hillman!

Annons

Det är alltid kul att debattera med den utmärkte Åke Hillman, socialdemokraternas starke man i Västerås. I den aktuella debatten om landstinget och Carema verkar det som om kommunalrådet Åke Hillman (s) och ombudsmannen Lars Eriksson (s) fått partidistriktets uppdrag att undsätta partikamraten och landstingsrådet Glenn Andersson. Den senare är långt ute på mycket tunn is över djupt strömmande vatten i frågan om utrensningen av familjeläkarna och den så kallade Carema-upphandlingen.

Majoriteten av dessa 32 000 patienter som berövats sin rätt till sin utvalde familjeläkare och fösts över som en skock får till Carema, "kvalitetsföretaget" med två läkare (!) på plats den 1 juli för att betjäna 32 000 patienter (!), är också väljare i valet om två år. Det kan ju hända att s-väljarna som berörs inte hinner tappa minnet innan valet 2006.

Jag vill kommentera retoriken i Hillmans artikel, belysa den så kallade kvalitetsupphandlingen i landstinget som ligger bakom valet av Carema, samt svara på Åke Hillmans två frågor till mig i VLT den 25 juni.

Först Åke, så är jag inte "ett tjurigt barn" när jag visar beslutsamhet i aktuell fråga och när jag vill ta en debatt i taget för att läsarna ska hänga med i svängarna. Inte heller tycker jag att det är "opportunism" att företräda min familj som drabbats av landstingets beslut i denna fråga eller företräda de väljare som kontaktat mig för att via mig som förtroendevald framföra sina synpunkter i debatten. Det är enkel moral, inte "dubbelmoral" som du påstår, att stå upp för medborgarens lagstadgade rätt att välja sin familjeläkare. Den av mig utvalde läkaren har av mig fått det ultimata förtroende att avgöra frågan om jag lider av huvudvärk som botas med magnecyl eller har en hjärntumör som tar mig till kyrkogården.

Vad har min inställning i den frågan med min uppfattning i till exempel fastighetsnämnden om kommunala upphandlingar av entreprenader för städning, elektricitet, med mera att göra?

Jag är inte helt säker på att du, Åke Hillman, är rätt informerad av dina partikamrater om vad det är för sorts upphandling landstinget har gjort när man kickat familjeläkarna och föst över deras 32 000 patienter till Carema. Det är ingen vanlig offentlig upphandling som landstinget gjort. Med vanlig offentlig upphandling menar jag att man tar in flera anbud på pris och prestanda levererade i dubbla kuvert och efter anbudsöppning väljs det lägsta priset som uppfyller kraven på prestanda i förfrågan.

Carema har vunnit en upphandling av 32 000 patienter värda uppskattningsvis cirka 50 miljoner kronor per år utan priskonkurrens. I stället har landstinget använt sig av en så kallad kvalitetsupphandling uppbyggd på ett byråkratiskt kineseri av bedömningsfaktorer som sammantaget öppnar för rent godtycket i valet mellan de etablerade läkarna som lätt kan nagelfaras i petitessfrågor och det oskrivna kortet Carema.

Bakom de formalistiska kulisserna är det nog så enkelt att motivet för att välja Carema är att landstingsledningen vill bli av med de dugliga och frispråkiga familjeläkarna. För det behövs Carema. Hanteringen luktar mera utrensning än upphandling.

Så till svaret på dina två frågor till "centerpartisten" Evert Jonsson;

Fråga 1: Hur skall enskilda, enligt centerpartisten Evert Jonsson, kunna påverka sin egen och anhörigas omsorg i de upphandlingar som centern förespråkar i Västerås kommunfullmäktige?

Svar 1: Genom vanlig demokrati. Prata först med majoritetsledaren Åke Hillman (s) eller någon annan av företrädarna för den röda majoriteten i kommunen. Om man inte är nöjd med det röda beskedet så tycker jag att man ska prata med oppositionsledaren Bengt-Åke Nilsson (fp) eller någon annan företrädare för den grön-blåa oppositionen som får driva frågan tills majoriteten ändrar sig eller försatts i opposition av väljarna i nästa val.

Fråga 2: Vad har centerpartisten Evert Jonsson att säga till de äldre västeråsare som kanske mot sin egen önskan måste byta vårdgivare efter de upphandlingar som centern vill göra i Västerås?

Svar 2: Förändringen skall både vara en förbättring för dig som är gammal och för dig och dina barn som betalar skatt till kommunen. Vi gör med andra ord tvärtom som landstinget i Caremaaffären, där patienterna får en försämring för samma skattepengar som tidigare.

Med detta önskar jag Åke Hillman en trevlig sommar!

EVERT JONSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons