Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harald Eriksson (MP): De borde be de gamla om ursäkt

Annons
Mindre pengar. Alliansen har under snart fyra års tid valt att belöna medborgare som arbetar i dag med ett extra bidrag men vill inte belöna de människor som byggt upp Sveriges välstånd, skriver Harald Eriksson. foto: scanpix

Det är enligt lag förbjudet att diskriminera gamla människor i Sverige i dag. Trots denna lag är det inget politiskt parti som tar ställning för de gamla, då landet saknar opposition nu när både Vänsterpartiet och Miljöpartiet rättat in sig i leden – de ska ju snart överta regeringsmakten?

Vinterns stora debattämne har varit pensioner och skattesänkningar. I en partiledardebatt i radio nyligen deltog sju partiledare. Trots tre timmars direktsändning var det ingen som kommenterade varför medborgare som arbetat i tillverkningsindustrin ett halvt sekel, oftast i lortiga och ohälsosamma arbeten, och med en pension på 10 000 kronor per månad under de närmaste åren skall få sänkta inkomster medan medborgare som arbetar i dag med en lön på 25 000 kronor skall få ett extra bidrag med 1 000 kronor varje månad utöver löneökningar.

Finns det någon som kan förklara solidaritetstanken bakom en sådan ordning?

I en debatt i tv-programmet Agenda mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt konstaterades att båda står fast vid den senaste pensionsuppgörelsen mellan de borgerliga och Socialdemokrater, vilket innebär att man tänker fortsätta att spela med pensionsfonderna på börsen. I samma program medverkade Margot Wallström. Det framkom att hon får fem miljoner kronor i pension efter tio års välavlönat arbete i EU. Inte dåligt!

När Reinfeldt debatterar med Sahlin brukar han säga att ” vi tycker egentligen väldigt lika.” Sahlin protesterar förstås men Reinfeldt vet nog inte hur rätt han har. De är överens i alla större frågor. Åldringsvården, skolan, EU, vapentillverkning och inte minst när det gäller att diskriminera pensionärerna.

Socialdemokraterna lånade på1990-talet 270 miljarder kronor ur pensionsfonderna. Någon återbetalning har ännu inte skett. Alliansen har under snart fyra års tid valt att belöna medborgare som arbetar i dag med ett extra bidrag men vill inte belöna de människor som byggt upp Sveriges välstånd.

Alliansen säger att ”bidraget” är till för att öka köpkraften, det skapar fler jobb. Men mat, bostad, försäkringar, nöjen med mera är väl lika dyrt för alla. Om pensionärerna också fick ett extra bidrag skulle ju ännu fler jobb skapas, enligt de borgerligas egna teser.

Kan det vara så att de 349 ledamöterna som i dag sitter i riksdagshuset inte har några egna föräldrar eller mor-farföräldrar? De försvårar ju tillvaron för sina egna förfäder genom att försämra deras redan i dag låga pension, eller är det möjligt att samtliga riksdagsmän är rikemansbarn där några hundralappar mer eller mindre kvittar lika?

Alliansbröder och företrädare för Socialdemokraterna borde skämmas, ställa sig i skamvrån och sedan be sina gamla om ursäkt.

Följ inte Anders Borgs och Thomas Östros förslag att pensionerna skall återställas successivt, kanske om fem eller sex år, utan uppräkningen bör ske snabbt som ögat helst med samma kronpåslag som riksdagsmännen höjt sina egna löner med –plus ränta.

Harald Eriksson

sekreterare

Miljöpartiet i Surahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons