Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasse Eriksson: Prioritera sjötrafiken!

Annons

Jag gläds med lastbilstillverkarna som uppges ökat försäljningen med 15 procent under 2007. Samtidigt betyder det sannolikt ännu mer tung trafik på våra redan förut hårt belastade vägar. Inte minst för miljöns och för trafiksäkerhetens skull

borde de alternativa och möjliga transportformerna övervägas på större allvar. Låt 2008 bli ett år där detta diskuteras på

större allvar både lokalt, regionalt och nationellt.

Långväga gods körs med fördel på järnväg. Om avståndet är mer än tio mil borde järnvägen kunna vara konkurrenskraftig

i många avseenden. Containergods och utbyggnad av kombiterminaler i system har visat sig framgångsrikt på flera håll. En given förutsättning är dock att landets järnvägar förmås ta punktlighet och övrig kvalitetssäkring på större allvar.

Störst potential har dock, enligt min uppfattning, såväl inrikes som mer långväga sjöfart. Merparten av godset kan mycket väl omplaneras till handelsflottan. Istället för att som nu lägga ned ett antal mindre svenska hamnar varje år borde verksamheten utvecklas. Stora delar av infrastrukturen finns ju redan, fri att använda. Sjöfartsverkets arbete har gjort och gör sjöfarten så säker som möjlig. Både miljön och trafiksäkerheten förbättras om gods kan överföras till sjötrafiken.

Ge även stöd för Mälarhamnars, länsstyrelsernas, kommunernas och andras arbete för utbyggnad av slussen i Södertälje.

Regeringen har, enligt min uppfattning, under december 2007 visat stor handlingskraft genom avregleringen av persontågtrafiken. Enligt regeringsbeslut överförs trafikeringsrätterna från SJ till länstrafikbolagen i nio områden i hela södra, västra och norra Sverige. Det är bra. Den statliga transportpolitiken vad gäller gods på större avstånd på landsväg, järnväg och till sjöss behöver också diskuteras och en mer miljöanpassad inriktning läggas fast. Prioritera sjötrafiken under 2008!

Hasse Eriksson

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons