Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Havererad arbetslinje

Ny regering behövs för att stoppa skattesänkningar

Annons

Replik på Jessica Polfjärd (M) den 15 april. Moderaternas arbetslinje har havererat, De stora och ständiga skattesänkningarna har inte gett mycket av resultat. Arbetslösheten har gått upp från sex till åtta procent trots att alliansen har sänkt skatterna med 135 miljarder kronor.

Alliansens arbetslinje var tydligen inte en arbetslinje, det var i stället bara en skattesänkarlinje.

Samtidigt har välfärden fått betala. Nära 10 000 tjänster har försvunnit från skolan under alliansens år vid makten.

Inför valet 2006 sa Moderaterna att de var ”nya” och inte längre enbart skulle sänka skatterna. Men efter valet sänkte de skatterna kraftigt. Inför 2010 års val sa Moderaterna att de hade ”höga välfärdsambitioner” och lovade ett ettårigt stopp för vidare skattesänkningar. Sedan sänkte de skatterna kraftigt 2011, 2012 och 2013.

Inför valet i år lovar Moderaterna ett tvåårigt stopp för ytterligare stora skattesänkningar, samtidigt som deras kongress har fattat beslut om att ”jobbpolitiken” även fortsättningsvis är en skattesänkarpolitik. Bland annat ska värnskatten bort, bolagsskatten ska sänkas och ytterligare jobbskatteavdrag ska genomföras.

Enbart ytterligare ett jobbskatteavdrag skulle motsvara 21 000 tjänster på kommunal nivå. Är det så som ”jobbpolitikens” skattesänkningar ska finansieras? Genom neddragningar?

Sverige står inför stora utmaningar. Det handlar om klimathotet och miljöförstöringen, arbetslösheten och kvaliteten i skolan.

Det Sverige behöver är därför en politik för klimatansvar, för återupprättande av kvaliteten i skolan och för nya jobb. Alliansen tycks dessvärre inte ha några andra idéer än att fortsätta att sänka skatterna. Därför behöver Sverige en ny regering. För Miljöpartiet är barnens framtid viktigare än alliansens skattesänkningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons