Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hélène Goudin: Kan man säga ja till vilka förslag som helst?

Annons

EU-parlamentarikern Charlotte Cederschiöld (m) menar att hon hade för avsikt att rösta nej till att EU skall ha synpunkter på idrottens roll i utbildningen i medlemsstaterna. Hon röstade ja, för att senare ändra till ett nytt ja. Oavsett detta, har de moderata EU-parlamentarikerna under mandatperioden röstat ja till att EU skall ha inflytande över allt från fotboll till skogspolitik.

Cederschiöld försöker tona ned betydelsen av nämnda omröstning om idrottens roll. Det handlar om tyckande, inte om lagstiftning, är argumentet. Denna typ av konstateranden tyder på att Cederschiöld inte tar demokratin och EU-parlamentets roll på särskilt stort allvar. Kan man säga ja till vilka förslag som helst, med hänvisning till att det enbart handlar om ett tyckande?

Om EU-parlamentets tyckanden är oväsentliga hur förklarar hon då att lobbyister lägger ned möda och stora summor pengar för att påverka hur ledamöterna röstar? Cederschiöld är medveten om att EU-kommissionen ofta lägger fram nya lagstiftningsförslag, med hänvisning till de ståndpunkter EU-parlamentet kommer fram till i tyckanden.

Alliansen och social-demokraterna sitter i samma båt i EU-parlamentet. De säger gemensamt ja till att EU skall få inflytande över allt fler frågor. De försöker tona ned de beslut EU-institutionerna fattar. De är EU:s ambassadörer i Sverige, snarare än svenska folkets representanter i Bryssel. Detta är ett beklagligt faktum som förtjänar att uppmärksammas.

Hélène Goudin

EU-parlamentarikervice ordförande, junilistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons