Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre sjukvård än aktieutdelning för skattepengarna

Annons

Nej, Jessica Polfjärd (VLT den 30 januari), jag är inte alls ute efter "att misstänkliggöra privata

företagare" som du påstår. I Sverige har vi ett samspel mellan det privata näringslivet och det offentliga. Det är på detta samspel vi har byggt vår välfärd.

Polfjärd försöker vinna poäng på att jämföra offentliga sjukhus som drivs med skattemedel, med företag som tillverkar bomullstussar och gasbindor. Det är att förlöjliga en viktig debatt som handlar om hur samhällets svagaste, kroniskt sjuka, äldre multisjuka och barn, ska få god sjukvård när de behöver. Moderaterna vill göra det tillåtet för personer som har råd med privata försäkringar att köpa sig förbi köer på sjukhus som finansieras via skatten.

Vi socialdemokrater håller fast vid att man ska få vård efter behov. De som har råd med privata försäkringar kan få sin vård på privata sjukhus. Det ska inte vi skattebetalare vara med och sponsra. Det här handlar om hur våra gemensamma resurser ska användas. Vad skattepengarna ska gå till. Vi socialdemokrater tycker att skattemedlen som är avsedda för sjukvård ska gå till just sjukvård och inte till privat vinstutdelning. Moderaterna tycker det är helt okey att företag ska kunna tjäna en hacka på sjukhus som betalas via skatten. Det bemöter inte Jessica Polfjärd med en rad.

För mig och socialdemokraterna är det viktigt att människor som snabbt behöver sjukvård får det. Ibland blir tillgängligheten bättre med alternativa utförare. Ibland sämre. Privata entreprenörer i den offentliga vården är helt okey, så länge skattepengarna går till det de ska.

Denise Bergström

Oppositionslandstingsråd (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons