Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpen måste komma snabbt

Annons

Hur hjälper man bäst en person där hjärtat plötsligt stannar? Det har diskuterats livligt den senaste tiden. Vad gör man när det händer och vilken hjälp kan vara snabbast på plats - ambulansen eller räddningstjänsten?

En tillbakablick: Socialstyrelsen har i flera år granskat vad som händer vid hjärtstopp. Man har konstaterat att det tyvärr dröjer alltför länge innan någon larmar SOS - ibland 3-4 minuter. Den tiden borde kunna kortas om befolkningen kunde mer om hjärt-lungräddning och kunde utföra det praktiskt. Inte ens hälften av dem som haft hjärtstopp har fått hjälp av sin närmaste omgivning. Minst hjälp fick de äldre människorna.

De senaste åren har Socialstyrelsen skärpt kraven på landstingen. En akut ambulans ska vara bemannad med minst en sjuksköterska som oftast arbetar tillsammans med en erfaren ambulanssjukvårdare. Västmanland var tidigt ute och har sedan länge hög kompetens för att ta hand om bland annat hjärtstopp. Två ambulansteam hjälper varandra i arbetet.

Tiden från larm till insats varierar i landet - i genomsnitt 7-12 minuter. För en patient med hjärtstopp är den tiden, tillsammans med fördröjningen innan larm, tyvärr alltför lång. Ungefär 5 procent av patienterna överlever, men risken för att det uppstått syrebrist i hjärnan är uppenbar.

Nu diskuteras om räddningstjänsten på olika orter kan hjälpa till att förkorta insatstiden vid ett hjärtstopp och hjälpa till med defibrillering för att få i gång hjärtat. Tanken kan vara god men personligen känner jag tveksamhet inför det. Västmanland är ett litet län med korta avstånd. Det måste i stället vara landstingets uppgift att ständigt förbättra sin ambulansorganisation. En ambulans i Ramnäs, som har diskuterats, skulle exempelvis förkorta insatstiderna i Surahammars och Skinnskattebergs kommuner.

Kommunerna kan hjälpa till genom att utbilda sin befolkning i hjärt- och lungräddning på bred front. Då förstår man att larmet till SOS vid hjärtstopp måste gå direkt. Patientens liv kan hänga på vad en person i närheten kan göra här och nu, inom någon minut. Inte vad någon annan kan göra om sju, tio eller tolv minuter. Då kan det vara för sent.

Monika Wilander (v)

vice ordförande landstingsstyrelsen

ledamot av Socialstyrelsens styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons